Ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων: «Καμία μήνυση κατά παντός υπευθύνου δεν είχε αποτέλεσμα»

Την άθλια κατάσταση, που επικρατεί με την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στο αγροτικό δρόμο από τη Μεγάλη Χώρα προς το Δοκίμι, έθιξε με ερώτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργος Καραμητσόπουλος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αφόρητη και εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.Ζήτησε, όπως ήταν φυσικό, την παρέμβαση της δημοτικής αρχής, προκειμένου να καθαριστεί το σημείο, αλλά και το παρακείμενο αποστραγγιστικό αυλάκι, το οποίο επίσης έχουν συσσωρευτεί και σκουπίδια και δεν έχει καθαριστεί, με αποτέλεσμα σε περίπτωση υπερχείλισης της διώρυγας να πλημυρίζουν τα χωράφια, όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψη.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Μίμης Σκορδόπουλος ανέφερε πως συνεργεία του δήμου και της τεχνικής υπηρεσίας θα καθαρίσουν το επόμενο διάστημα το συγκεκριμένο σημείο, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στην περιοχή της Λεύκας, του Καινουρίου και της Παραβόλας. Ωστόσο υπογράμμισε με νόημα πως ο δήμος δεν είναι δυνατόν να διαθέτει ένα αστυνομικό για κάθε ασυνείδητο που αφήνει ανεξέλεγκτα σκουπίδια σε οποιοδήποτε σημείο. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Χρ. Γκούντας παρενέβη στη συζήτηση για να επισημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκουπίδια που υπάρχουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές του δήμου είναι κατά 90% αδρανή υλικά και μπάζα. «Έχουμε κάνει παρά πολλές παρεμβάσεις, αλλά πολλές φορές την επόμενη μέρα βλέπουμε ξανά σκουπίδια στα σημεία που καθαρίσαμε» είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε ότι συχνά η εναπόθεση αδρανών υλικών γίνεται από εργολάβους δημοσίων έργων, που εκτελούν διάφορα έργα στην περιοχή. «Στην προηγούμενη θητεία μου ως αντιδήμαρχος καθαριότητας είχαμε κάνει σε όλες τις περιπτώσεις μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, όμως καμία δεν είχε αποτέλεσμα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Γκούντας μη κρύβοντας την απογοήτευσή του για την αναποτελεσματικότητα ή και την αδράνεια των συναρμοδίων.

Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές ότι η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και αδρανών υλικών από ασυνείδητους δείχνει συχνά – πυκνά να ξεφεύγει. Μάλιστα σε περιοχές περιμετρικά της Τριχωνίδας, που είναι και προστατευόμενη περιοχή, μιλάμε πραγματικά για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Η συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συνδρομή των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών κρίνεται περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη.