Στο… μυαλό του Πρωθυπουργού

Τελικά όσο και να θέλουμε να μπούμε στο μυαλό του (εκάστοτε) Πρωθυπουργού δεν είναι εύκολο. Και αυτοί γιατί μάλλον οι Πρωθυπουργοί ξέρουν ότι θέλουμε να μπούμε στο μυαλό τους και γι’ αυτό φροντίζουν συχνά – πυκνά να μας ξεγελούν. Ο λόγος για τον ανασχηματισμό. Αφού, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις “λειτουργικές βελτιώσεις” στο κυβερνητικό σχήμα δεν χρειάστηκε να ανέβει στο… βουνό για να πάρει τις αποφάσεις του, ούτε φυσικά να παιδευτεί ιδιαίτερα, αφού οι αλλαγές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι κρίνει ως ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα και μάλλον το μοντέλο παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Μαζί», που είχε παρουσιαστεί με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ήταν ένας «στενός κορσές» για τους υπουργούς και τους ανάγκασε να μην διακρίνονται από τη γνωστή αναβλητικότητα του πολιτικού συστήματος, το κατά το κοινώς λεγόμενο «άστο για αργότερα». Εντωμεταξύ διαψεύστηκαν οι… λίστες των υπουργοποιήσιμων βουλευτών που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστημα στα δημοσιογραφικά γραφεία του αθηναϊκού Τύπου.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά παρόλο που οι αλλαγές είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού στις θέσεις των υφυπουργών ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε αυτή τη φορά ένα οριακό προβάδισμα στην κοινοβουλευτική ομάδα με 2-1, καθώς μόνο ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Τσακλόγου, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι τεχνοκράτης.

Η επιλογή εξωκοινοβουλευτικών τεχνοκρατών στις περισσότερες θέσεις των υφυπουργών στην αρχική σύνθεση της Κυβέρνησης είχε προκαλέσει πλείστα όσα σχόλια. Τώρα βέβαια το δείγμα από τον ανασχηματισμό αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, ίσως όμως να καταγράφεται μια αρχική τάση… που να φανεί καλύτερα σε μεταγενέστερο ανασχηματισμό.