Ποια αντίμετρα καλούνται να ανακόψουν το νέο κύμα ανεργίας

Μητέρα των μαχών θεωρείται αυτή που θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού, βρίσκονται μπροστά σε έναν από τους πλέον «δύσκολους» χειμώνες των τελευταίων ετών.

Οι εποχικά εργαζόμενοι βρίσκονται εντός του κυκλώνα και αποτελούν το νούμερο ένα «θύμα», όχι με υγειονομικούς όρους αλλά με όρους πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους από την ομοσπονδία των εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), από τις περίπου 500.000 εποχικά εργαζόμενους που απασχολούνταν πέρυσι στη χώρα μας, οι 250.000 φέτος δεν έχουν προσληφθεί. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, οι μισοί, ήτοι περίπου 125.000 εργαζόμενοι, δεν έχουν γίνει αποδέκτες οποιασδήποτε από τις πρόνοιες που έχουν λάβει τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να στηριχθούν οι εποχικά εργαζόμενοι. Η ανεργία άγγιξε εκ νέου το 17% τον Μάιο και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τον Ιούλιο.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου του συστήματος Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος χάθηκαν 170.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι ήταν τα πρώτα θύματα της πανδημίας που χτυπά και την εργασία, καθώς ειδοποιήθηκαν από τους περσινούς εργοδότες τους ότι δεν υπάρχει δουλειά γι’ αυτό το καλοκαίρι. «Καμπανάκι» χτύπησε και από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ και δείχνουν σημαντική άνοδο στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Η αύξηση είναι της τάξης του 12,97% και μεταφράζεται σε 125.796 περισσότερους ανέργους από πέρυσι.

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δείχνουν αδιάλειπτη άνοδο της ανεργίας το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος για πρώτη φορά μετά το 2014, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει φτάσει στο 17% τον Μάιο από 14,5% τον Μάρτιο.

Ο κλάδος της εστίασης μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να βλέπει φως στο τούνελ, η εικόνα από το λιανεμπόριο παραμένει αρνητική, με εξαίρεση συγκεκριμένους κλάδους, ενώ και οι εκτιμήσεις από τους φορείς του τουρισμού για έσοδα 4-5 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών για 20 δισ. είναι πλέον πολύ κοντά στο να επιβεβαιωθούν.

Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το νέο μεγάλο πακέτο μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας και διάσωσης των θέσεων εργασίας, με αρωγό πλέον και την Κομισιόν, η οποία ενέκρινε δάνειο ύψους 2,7 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.

Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα όπως η παράταση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας για Οκτώβριο και για Νοέμβριο πιθανότατα σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι, η παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία, ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζόμενους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους, καθώς και προγράμματα κατάρτισης των εποχικά εργαζόμενων παράλληλα με επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο ακόμη μήνες.

Ειδικά για τους εποχικά απασχολούμενους εξετάζονται μέτρα όπως μείωση ενσήμων για το επίδομα ανεργίας των εποχικών, νέες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας, νέο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 700 ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΟΕΕΤ, του υπουργού Γιάννη Βρούτση και της Γ.Γ. του υπουργείου Άννας Στρατινάκη, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Ειδικά για το πρόβλημα που προέκυψε ως προς τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και κάποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, η απάντηση από το υπουργείο ήταν πως είτε κάποιοι εποχικοί εργαζόμενοι είχαν κάνει αίτηση και στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και μετά από διασταύρωση των στοιχείων έλαβαν τη διαφορά (έπρεπε να επιστρέψουν τα υπόλοιπα χρήματα), είτε έγιναν δηλώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα από τον εργαζόμενο μονομερώς και μετά έγινε επαναπρόσληψη από τον εργοδότη και αναστολή εκ μέρους του. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά θα πληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Συμπερασματικά, οι αναστολές σύμβασης του Ιουλίου θα ξεκινήσουν να πληρώνονται στις 28/08/2020. Όσοι εργαζόμενοι σε επισιτισμό ή τουρισμό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης στην Ομοσπονδία, θα πληρωθούν και αυτοί στις 28/08/2020. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε επίσης τους συνδικαλιστές ότι όσοι έχουν ενταχθεί σε αναστολή σύμβασης όλους τους μήνες δεν μπορεί να πάρουν επίδομα αδείας παρά μόνο Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αντίθετα όσοι είναι στο Συν-Εργασία το δικαιούνται κανονικά.

Παράλληλα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι θα υπάρξει μείωση των απαιτούμενων ενσήμων προκειμένου να ενταχθεί κάποιος εποχικά εργαζόμενος στην επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα βέβαια με την ΠΟΕΕΤ, όσοι εργοδότες επιλέξουν να κλείσουν νωρίτερα τις επιχειρήσεις τους υποχρεούνται να βάλουν το προσωπικό τους έως 30/09/2020 σε αναστολή σύμβασης και όχι να το απολύσουν.

πηγή : euro2day.gr