Eπιστροφή στα θρανία με covid και ελλείψεις

Περισσότερα από 250 τα κενά Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν συνάδουν με την πραγματικότητα» λέει ο Ηλίας Παπαχρήστος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός χεριών και εξοπλισμού και συχνός αερισμός αιθουσών είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς, που αρχίζει από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, που έχει τη «σφραγίδα» του κορωνοϊού και της προφύλαξης από αυτόν.

Με δεδομένα τα κενά στο προσωπικό, αλλά και το γεγονός ότι οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για τον καθαρισμό των σχολείων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο Ηλίας Παπαχρήστος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου μιλώντας στο «Δυτικά Fm» δήλωσε πολύ ανήσυχος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το κατά πόσο τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τους όρους ασφάλειας που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ λόγω του κορονοϊού.

«Το χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, που προηγήθηκε, περιμέναμε από μία υπεύθυνη Πολιτεία να προσπαθήσει, όπως μπορούμε γιατί σαφώς και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η χώρας, να διορθώσουμε την κατάσταση και να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σχολεία μας για να δεχθούμε με ασφάλεια τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς» ανέφερε ο Ηλίας Παπαχρήστος υπογραμμίζοντας ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν συνάδουν με την πραγματικότητα» φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός τα κενά στο σύνολο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία ξεπερνούν τα 250, με αποτέλεσμα κανένα από τα 33 ολοήμερα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα ανοίξει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μια ακόμη παράμετρος της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, εν μέσω πανδημίας, είναι ο καθαρισμός των σχολείων. «Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη πληγή» σύμφωνα με τον Ηλία Παπαχρήστο, που όπως εξήγησε περίπου οι μισές καθαρίστριες των σχολείων στο δήμο Αγρινίου είναι μειωμένου ωραρίου και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. «Περιμένουμε ακόμη 14 καθαρίστριες από τις 108 στο δήμο Αγρινίου, αλλά η πρότασή μας προς το δήμο Αγρινίου ήταν για τις καθαρίστριες με το μειωμένο ωράριο να μετατραπούν οι συμβάσεις του σε πλήρους ωραρίου και προσληφθούν άλλες 20. Όμως η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στους δήμους χωρίς να τους χρηματοδοτήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου.

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, θέμα για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση ο Ηλίας Παπαχρήστος υπογράμμισε με νόημα ότι «κάποια πράγμα από τη θεωρία μέχρι στην πράξη είναι μακριά. Φανταστείτε έναν εκπαιδευτικό 58χρονών, με αναπνευστικά προβλήματα –γιατί και ο εκπαιδευτικός πληθυσμός είναι γερασμένος- να μπαίνει με τη μάσκα σε μία μη αεριζόμενη σωστά αίθουσα, σε υπερπληθή τμήματα και να μιλάει πέντε ώρες, είναι κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει…»

Διευκρίνισε βέβαια πως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο εξέφρασε το φόβο πως οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν κάποιος μαθητής βγάλει τη μάσκα. «Υπάρχει ασάφεια…. Τι πρέπει να κάνουμε; Με βάση αυτά που λέει η Πολιτική Προστασία, να καλέσουμε τον Εισαγγελέα; Με βάση αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός να τον αφήσουμε;»

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου κατέληξε λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο κάποια πράγματα να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα, το να αλλάξει η ώρα των διαλειμμάτων. «Όταν τα τμήματα θα βγαίνουν για διάλειμμα δέκα λεπτά το ένα αργότερα από το άλλο, ο συνάδελφος της ειδικότητας δεν θα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ωράριο, ενώ πολλές φορές μετακινείται ο εκπαιδευτικός πηγαίνει και σε άλλο σχολείο…» είπε ο Ηλίας Παπαχρήστος.