Αργά ή γρήγορα θα ψάχνουμε πάλι για τη… Μόρια στην Αιτωλοακαρνανία

Στη δέσμευση ότι η Mυτιλήνη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι το Πάσχα του 2021 προχώρησε στον Guardian ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε για την επιτάχυνση των σχεδίων για την απομάκρυνση των προσφύγων: «Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα εδώ, προβλέπω ότι οι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν υποφέρει πολλά. Έδειξαν πολλή υπομονή», δήλωσε στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ.

Βεβαίως η κυβέρνηση επιχείρησε να μεταφέρει ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα και το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο δεν τα κατάφερε μιας και σχεδόν παντού προσέκρουσε σε αντιδράσεις. Αντιδράσεις που σε αρκετές περιπτώσεις προέρχονταν από αυτοδιοικητικούς, που εκλέχθηκαν με την κομματική σημαία της ΝΔ. Για να δούμε θα τα καταφέρει σε μια δεύτερη προσπάθεια η κυβέρνηση να πείσει τις τοπικές κοινωνίες, ότι δεν θα έρθει η… Μόρια στη γειτονιά τους;
Εντωμεταξύ αξίζει να θυμηθούμε ότι στην αρχή του 2020 στην Αιτωλοακαρνανία ψάχναμε να δούμε που θα γίνει η δομή για τους μετανάστες, με το ανενεργό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιδράσεων. Στο κλείσιμο της χρονιάς και στην έναρξη της καινούργια απ’ ό,τι φαίνεται θα συζητάμε το ίδιο.