Ετοιμάζεται φάκελος για έκτακτη ενίσχυση Καλαμών

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ τα νέα, προς ενίσχυση προϊόντα.

Σε διαδικασία κατάρτισης ενός φακέλου που θα τεκμηριώνει, ότι οι παραγωγοί Καλαμών της χώρας μας έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους λόγω του κορονοϊού βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτική εκπομπή απαντώντας σε ερωτήσεις παραγωγών, κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), κ. Γιώργος Ντούτσιας, ενώ αυτό προκύπτει και από συναντήσεις παραγωγών και βουλευτών με το γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο.

Σύμφωνα τώρα με τον κ. Ντούτσια δεν έχει εγκαταλειφθεί σε καμιά περίπτωση το σχέδιο για ενίσχυση της Καλαμών, που πλήττεται από τον κορονοϊό πιθανότατα μέσω εθνικών πόρων και αφού δοθεί έγκριση από την Κομισιόν, ή ακόμα και μέσω του 7χίλιαρου.

Απρόβλεπτες αντιδράσεις των παραγωγών αν δεν υπάρξει ενίσχυση

Σε αναστάτωση με αφορμή τις νέες φήμες βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες οι παραγωγοί Καλαμών από όλες τις παραγωγικές ζώνες. Όπως σημειώνει δε με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρωτεργάτης του υπό σύσταση Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας και του συντονιστικού οργάνου από τρεις νομούς της χώρας, κ. Ανδρέας Κότσαλος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενίσχυση των παραγωγών και μάλιστα γενναία, οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, θα είναι απρόβλεπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει τόσο για τις αδιάθετες ποσότητες, όσο και για τους παραγωγούς που πούλησαν μεν, αλλά σε εξευτελιστικές τιμές την περσινή σοδειά. Μάλιστα προβλέπει ότι όπως έχουν έλθει τα πράγματα και αν δεν αρχίσει η χρονιά με καλές τιμές για τον παραγωγό, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ισορροπήσει ο κλάδος, η καλλιέργεια, ενώ οι συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες θα είναι ανυπολόγιστες.

Για βελτίωση τιμές στο ελαιόλαδο μιλά ο Βορίδης

Σε ό,τι αφορά στο ελαιόλαδο, ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί σημείο μίας ευρύτερης συζήτησης η οποία θα ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής που καταρτίζει το υπουργείο σε σχέση με την προώθηση του προϊόντος. Σημείωσε ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται μία βελτίωση της τιμής του, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η τιμή του ελαιολάδου από εδώ και πέρα.

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο δεν κάνει επιδοματική πολιτική αλλά ασκεί στοχευμένη πολιτική αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, κάλεσε εκείνους που κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν δίνει αρκετά χρήματα να υποβάλουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις εκτιμήσεις τους, εφόσον ισχυρίζονται ότι κάποιος κλάδος δεν έχει ενισχυθεί ικανοποιητικά.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το μέτρο της απόσταξης κρίσης για το οποίο διατέθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου για το ύψος της ενίσχυσης υπερέβαιναν το κλαδικό αίτημα. «Δόθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ενίσχυση που έπρεπε να δοθεί ήταν μεγαλύτερη, καθώς οδηγήθηκαν σε απόσταξη 30.000 τόνοι και αυτή ήταν και η εκτίμηση συνεταιριστικών ενώσεων και οινοπαραγωγών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό, όπως εξήγησε, συνέβη επειδή οι οινοπαραγωγοί δεν υποχρεώθηκαν να παραδώσουν ολόκληρη την παραγωγή τους, καθώς προσδοκούν σε εξισορρόπηση της αγοράς.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κατώτατων εγγυημένων τιμών, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι καταστροφικό για τους παραγωγούς σε περίπτωση που επιχειρήσει κάποιος να το εφαρμόσει σε συνθήκες ανοιχτής και δη διεθνοποιημένης οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ισπανία επιχείρησε να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο στο ελαιόλαδο με τραγικά αποτελέσματα που οδήγησαν ουσιαστικά στη μη εφαρμογή του μέτρου.

πηγή : agrotypos.gr