Άνευ όρων από την ανάκριση για την υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών στο Leader της «Αιτωλικής»

Υπόθεση και με πολιτικές προεκτάσεις στην τοπική σκηνή της Ναυπάκτου
Χωρίς κανένα περιοριστικό όρο έφυγαν από το γραφείο του Ανακριτή Μεσολογγίου την περασμένη Παρασκευή 16/10 έξι συνολικά ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών στις προσκλήσεις του προγράμματος «Leader» της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής».

Η «Αιτωλική Αναπτυξιακή» το 2014 είχε διαπιστώσει πως ορισμένες σε ορισμένους φακέλους επενδυτικών προτάσεων, που είχαν κατατεθεί σε προσκλήσεις του «Leader» υπήρχαν πλαστά δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα με βάση τις απαντήσεις που είχε λάβει η «Αιτωλική Αναπτυξιακή» από κατά τόπους υποθηκοφυλακεία, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα δικαιολογητικά, όπως το πιστοποιητικό βαρών, είχαν πλαστογραφηθεί. Μάλιστα το χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, που αφορούν ως επί τον πλείστον επενδύσεις στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονταν να προέρχονται από το ίδιο μελετητικό – τεχνικό γραφείο ως προς την σύνταξη των μελετών.

Το ΔΣ της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα –αυτό δε είχε γνωστοποιηθεί και επίσημα το καλοκαίρι του 2014 στη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας- με αποτέλεσμα μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης να ασκηθούν διώξεις για τις κακουργηματικές κατηγορίες της πλαστογραφίας μετά χρήσεως,της από κοινού απάτης σε βάρος του Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ και της πλαστογραφίας – απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειωτέον ότι κάθε μια από τις κατηγορίες αυτές επισύρει ποινή καθείρξεως από δέκα έτη και πάνω. Μετά το πέρας της ανάκρισης, σύμφωνα με τον εκ των κατηγορουμένων συνήγορο Χρήστο Τσιμπούκη, στους εν λόγω επενδυτές δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος και απομένει πλέον να ξεκαθαρίσει αν το βούλευμα θα είναι απαλλακτικό ή παραπεμπτικό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε πάρει και πολιτικές προεκτάσεις στην τοπική πολιτική σκηνή της Ναυπάκτου. Και αυτό γιατί η αποκάλυψη των πλαστών εγγράφων από την πλευρά της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» είχε γίνει παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 και περίπου την ίδια περίοδο διαβιβάστηκαν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα. Ενώ μετεκλογικά και αφού η δημοτική αρχή Μπουλέ είχε παραδώσει τη σκυτάλη του Δήμου Ναυπακτίας στη δημοτική αρχή Λουκόπουλου, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας είχε απασχολήσει θέμα ηθικής τάξεως, που έθετε η τότε μείζονα αντιπολίτευση του δήμου, αναφορικά με τον ορισμό των διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα του Δήμου.