Εορτασμός Αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με τετραήμερο εορτασμό, 17 έως 20 Οκτωβρίου 2020, τιμήθηκε η μνήμη του νεοφανούς αγίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, στον ομώνυμο Ιερό Ναό Κεφαλοβρύσου Αιτωλικού της Ιεράς Μητροπόλεως Αίτωλιας και Ακαρνανίας. Οι εκδηλώσεις για την Ιερά πανήγυρη ξεκίνησαν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, με την υποδοχή τμήματος του Τιμίου Ξύλου, το οποίο φυλάσσεται στο χωριό Τροβάτο Ευρυτανίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, το οποίο παρέμεινε στον Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου Κεφαλοβρύσου έως την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Το Τίμιο Ξύλο, που μετέφερε ο εφημέριος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Κουτσουπιάς, το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς στον προαύλιο χώρο του ναού, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου αρχιμ. π. Αναστάσιο Καντάνη, τον προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Γερασίμου π. Κωσταντίνο Μακρυγιάννη, καθώς και με την συμμετοχή αρκετών ιερέων και διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Τίμιο Ξύλο, απότμημα του Σταυρού του Κυρίου μας, τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών. Ακολούθησε μικρή δέηση (δοξολογία) και στη συνέχεια ο Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κατά τον σύντομο λόγο του, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο για την άδεια να μεταφερθεί το Τίμιο Ξύλο, αλλά και τον εφημέριο Τροβάτου π. Κωνσταντίνο Κουτσουπιά και τους συνεργάτες του για τον κόπο τους. Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, τόνισε τη «χαρά που λαμβάνουμε με τη μοναδική ευλογία να βρίσκεται ανάμεσά μας το απότμημα του Τιμίου Ξύλου εκ του Σταυρού του Κυρίου μας. Γιατί από του Κυρίου τη Θυσία, πηγάζει η δική μας σωτηρία. Γιατί δυνάμει της Σταυρικής Του Θυσίας μπορούμε να οδηγηθούμε όλοι μας στην Ανάσταση». Επίσης, επεσήμανε ότι είναι ευκαιρία ενώπιον του Τιμ. Σταυρού «να ζητήσουμε συγγνώμη από το Θεό, γιατί όλοι αμαρτάνουμε, αλλά το φοβερό είναι ότι δεν ζητούμε συγγνώμη, δεν έχουμε συναίσθηση της αμαρτωλότητας. Αντιμετωπίζουμε σήμερα καταστάσεις ασθενειών και ούτε καν αναφέρουμε την Παντοδυναμία του Κυρίου μας και την Παντοδυναμία του Τιμίου Σταυρού Του, για τη σωτηρία μας».

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα η Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου, μετά πλήθους πιστών.
Την παραμονή της εορτής του Αγίου Γερασίμου, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου το απόγευμα, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

Με το πέρας του εσπερινού, κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος επεσήμανε πως «η εορτή ενός Αγίου που τιμά μια ενορία είναι αφορμή για μια ξεχωριστή μέρα, όπως σήμερα που τιμάται εδώ ο προστάτης σας Άγιος Γεράσιμος. Και η ξεχωριστή μέρα αυξάνεται, καθώς ανάμεσά μας βρίσκεται ο Τίμιος Σταυρός, ένα τμήμα από το Τίμιο Ξύλο του Χριστού μας». Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, θέλοντας να επισημάνει τα κοινά νοήματα των δύο αυτών γεγονότων στην ενορία του Κεφαλοβρύσου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η αλήθεια είναι πως σε τούτη τη ζωή δεν ήρθαμε να απολαύσουμε και να περάσουμε καλά, όπως συνηθίζεται και λέγεται. Αυτό είναι μία πλάνη, καθώς βλέπουμε τον ίδιο τον Κύριό μας να θυσιάζεται, να καρφώνεται πάνω στο Σταυρό, καθώς βλέπουμε τους Αγίους της Εκκλησίας μας και τους Μάρτυρες, να υποφέρουν. Έτσι κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει ότι πρέπει να σηκώσει το δικό του σταυρό, το δικό του φορτίο. …Η ζωή μας έχει περισσότερες δυσκολίες, περισσότερους κόπους και λιγότερες χαρές. Γιατί, από τη στιγμή που ο Αδάμ και η Εύα θέλησαν να ζήσουν μακριά από το Θεό, επέλεξαν να βρίσκουν τη λύπη και τη δυστυχία. …Ενώ, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται κοντά στο Θεό, δεν θα βλέπει τα προβλήματά του αλλά θα βρίσκει δύναμη, τόση δύναμη που θα προσπερνά τα προβλήματα, δεν θα κλονίζεται από αυτά. Έτσι, αν προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στα παραδείγματα των Αγίων της Εκκλησίας μας, θα αντλήσουμε δύναμη όπως δύναμη αντλούσαν και οι Άγιοι της Εκκλησίας. …Αυτό ζητάμε. Δεν γίνεται να μην σηκώνουμε σταυρό, δεν γίνεται να μην ετοιμαζόμαστε, να μην έχουμε δυσκολίες, δεν γίνεται να υπάρχει άνθρωπος που στη ζωή του να μην έχει πρόβλημα. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά κοντά στους Αγίους μας και προσκυνώντας τον Τίμιο Σταυρό, θα παίρνουμε δύναμη. Θα σηκώνουμε τον δικό μας σταυρό, ώστε να βοηθούμε και τους άλλους».

Κατά την Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας, πρωΐ Τρίτης 20 Οκτωβρίου, προεξήρχε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιλαρίων Λιάσκος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Παύλος Ντανάς, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το Τίμιο Ξύλο παρέμεινε στον Ι. Ναό Αγίου Γερασίμου Κεφαλοβρύσου έως το μεσημέρι της Τρίτης 20 Οκτωβρίου. Η αναχώρησή του έγινε περι ώραν 14.00΄, ενώ ή όλη Πανήγυρις έκλεισε με την τέλεση της Παρακλήσεως του Τιμίου Σταυρού.