Πάνω από 5.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για τους κορωνόπληκτους

“Διψά” η αγορά για ρευστότητα
Εκτιμήσεις πως ρευστότητα θα πάρει ένας στους τρεις

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των αιτήσεων στην πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δράση που αφορά τη «στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα». Μέσω αυτής πρόκειται να δοθεί από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας ρευστότητα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Δυτικής Ελλάδαςμε τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης) από 5.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον, όπως ήταν εξάλλου αναμενόμενο, του επιχειρηματικού – επαγγελματικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο και αυτό αποδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία από τη διαδικασία των αιτήσεων. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr αγγίζουν τις χίλιες μέχρι στιγμής οι οριστικές υποβολές αιτήσεων που έχουν οριστικοποιηθεί στο σύστημα, ενώ πάνω από 3.500 είναι τα σχέδια αιτήσεων που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Εκτιμάται λοιπόν πως οι αιτήσεις με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεπεράσουν τις 5.000. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι έως τώρα αιτήσειςξεπερνούν κατά σχεδόν τρεις φορές (!) του προγράμματος.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είχε αρχικά οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 26/10 και παρόλο που υπάρχουν φορείς που ζητούν εύλογη παράταση του προγράμματος όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, χθες δόθηκε ολιγοήμερη παράταση μέχρι τις 4/11, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Με δεδομένο πως οι εκτιμήσεις, που ωστόσο βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, είναι πως από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιχορηγηθεί τελικά περίπου ένα στους τρεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα ακόμη ανάλογο πρόγραμμα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την έως τώρα εξέλιξη των δαπανών και των δεσμεύσεων στο δικό της ΕΣΠΑ φαίνεται πως έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε ένα δεύτερο γύρο ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς. Αν συμβεί πάντως κάτι τέτοιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αποκλείεται να πάει σε πρόγραμμα περισσότερο στοχευμένο και προσαρμοσμένο στο οικονομικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας. Γιατί, το εν λόγω πρόγραμμα που «τρέχει», προκειμένου να «τρέξει» με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς, έχει βασιστεί όπως και τα προγράμματα των άλλων Περιφερειών, στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έτυχε πρώτο έγκρισης από την Κομισιόν. Αν τελικά καταφέρει η Περιφέρεια να επανέλθει με ένα δεύτερο γύρο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχείρησεων μέσω του ΕΣΠΑ, τότε είναι πολύ αυτό να γίνει με διαφορετικά κριτήρια στην πρόσκληση, που στοχεύουν στην ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων.