Μπόνους για να κάνουν τη δουλειά τους…

Με το άρθρο 44 Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή την 20η Οκτωβρίου και αποτελεί πλέον τον νόμο 4737/2020 εισάγεται οικονομικό κίνητρο καθορισμού αποζημίωσης, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για όσους συμμετέχουν στις Επιτροπές των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού (δηλαδή των δήμων και των περιφερειών) που συγκροτούνται για την καταγραφή των ζημιών λόγω “Ιανού”.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το νέο άρθρο προκαλείται επί των προϋπολογισμών των ΟΤΑ δαπάνη από την καταβολή αποζημίωσης στις εν λόγω Επιτροπές, το ύψος της οποίας θα καθορισθεί από την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η έκθεση της σχετικής Υπουργικής Τροπολογίας ανέγραφε πως το άρθρο «αφορά άμεσα όλους τους εργαζομένους στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού». Βραχυπρόθεσμος στόχος της ρύθμισης είναι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η προσέλκυση έμπειρου προσωπικού των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, προκειμένου να μετάσχουν σε συνιστώμενες Επιτροπές με στόχο την ταχύτερη και πληρέστερη καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

Με απλά λόγια θα πάρουν και ένα μικρό μπόνους οι υπάλληλοι των δήμων και των περιφερειών. Μπόνους για να κάνουν τη δουλειά τους… Και φυσικά οι αποζημιώσεις στους αγρότες και γενικότερα στους πληγέντες των πλημμυρών θα φτάσουν με τις γνωστές καθυστερήσεις. Γιατί μπορεί στη θεωρία τα… μπόνους να επιταχύνουν σε κάποιο βαθμό ορισμένες διαδικασίες στην πορεία όμως, όλο και κάποια γραφειοκρατική αγκύλωση θα βρεθεί για να… δικαιολογηθεί η καθυστέρηση…