Σε χώρο για μπάζα μετατρέπεται η Τριχωνίδα

Τα υλικά από τα ρέματα που καθαρίστηκαν κατέληξαν σε παραλία της Τριχωνίδας στην Καψοράχη
Απαράδεκτες εικόνες σε περιοχή Natura

Πρόκειται για μια από τις πολλές περιπτώσεις, όπου μια παράνομη χωματερή είτε με σκουπίδια, είτε με αδρανή υλικά, έχει δημιουργηθεί σε παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας. Ο φωτογραφικός φακός του ΑγρίνιοCulture.gr κατέγραψε στην παραλία Μούρτος της Τριχωνίδας στην Τοπική Κοινότητα της Καψοράχης σωρούς από μπάζα και αδρανή υλικά, που έχουν εναποτεθεί πρόσφατα εκεί.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πρόκειται για αδρανή και φερτά υλικά που προέκυψαν από τους καθαρισμούς ρεμάτων που έγιναν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή τόσο στη Δημοτική Ενότητα Μακρυνείας, όσο και στη γειτονική του Αρακύνθου.

Για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν δημόσια έργα η σύμβασή τους επιβάλλει την ανακύκλωση των αδρανών υλικών, όπως προβλέπει ο νόμος. Όλα αυτά τα υλικά θα έπρεπε να προορίζονται για τις μονάδες ανακύκλωσης αδρανών, με την κατάλληλη και νόμιμη διαχείριση. Στην Αιτωλοακαρνανία μάλιστα υπάρχουν τέσσερις τέτοιες μονάδες ανακύκλωσης αδρανών υλικών, όπου γίνεται η διαλογή τους και στη συνέχεια η προβλεπόμενη επεξεργασία. Όμως πολλές φορές δεν ακολουθείται αυτή η διαδικασία για λόγους κόστους…

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας Λ. Δημητρογιάννης μιλώντας πρόσφατα στο «Δυτικά Fm 92,8» προανήγγειλε πρόστιμα για τους παραβάτες που θα εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές. Και ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πρέπει να προχωρήσει γιατί οι εικόνες δείχνουν ότι οι ασυνειδήτοι συνεχίζουν κανονικά το αντιπεριβαλλοντικό έργο τους…

«Οι Δήμοι και η Περιφέρεια να αναλάβουν πρωτοβουλίες»

Ωστόσο στο θέμα εμπλέκονται αρκετοί φορείς του Δημοσίου. Ένας από αυτούς με επικουρικό όμως ρόλο είναι ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, που πλέον εποπτεύει όλες τις περιοχές Νatura της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Διευθυντής του Φορέα Γιάννης Σελιμάς μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» έχει καταγράψει πολλές τέτοιες περιπτώσεις παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών ή αδρανών υλικών, ενώ έχει προχωρήσει σε μελέτη χωροθέτησης χώρου αδρανών υλικών. «Δυστυχώς υπάρχουν αρκετές απορρίψεις μπαζών και αδρανών υλικών σε οικότοπους προτεραιότητας, σε ενδιαιτήματα πουλιών. Ο Φορέας στέλνει πάντοτε τις καταγραφές που κάνει στην Αστυνομία, στον Εισαγγελέα, στους Δήμους και στην Περιφέρεια. Το πρόβλημα αν έχει αμβλυνθεί αυτό έχει συμβεί, λόγω της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε ό,τι όμως αφορά απορρίψεις από αστικά απορρίμματα κτλ το πρόβλημα έχει οξυνθεί» παρατήρησε ο Γ. Σελιμάς και πρόσθεσε ότι «οι Δήμοι και η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες να μαζευτούν όλα αυτά τα απορρίμματα από τις περιοχές Natura».

Τo πρόβλημα αυτό παρατηρείται δυστυχώς και σε διάφορα σημεία του Εθνικού Πάρκου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Όπως εξήγησε ο Γ. Σελιμάς, ο Φορέας Διαχείρισης έχει εντάξει έργο για τον καθαρισμό του Εθνικού Πάρκου, που έχει ενταχθεί στο τομεακό ΕΣΠΑ των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος. «Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει ένα παράδειγμα, ο Φορέας Διαχείρισης έρχεται επικουρικά να βοηθήσει τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν την αρμοδιότητα, γιατί ο όγκος των απορριμμάτων και των αδρανών υλικών είναι τεράστιος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σελιμάς.