Δεν εξετάζεται μείωση μισθών στο Δημόσιο, διαβεβαιώνει το ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει θέμα μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ξεκαθάρισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας, πάντως, ότι χρειάζεται πολλή σύνεση και σωφροσύνη για να μην έχουμε δημοσιονομικές δυσκολίες στο μέλλον.

Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ότι το δώρο Χριστουγέννων θα το πάρουν κανονικά όλοι και το κράτος θα συνεισφέρει το μερίδιό του για τον χρόνο που ο εργαζόμενος βρισκόταν σε αναστολή και αμειβόταν με τα 534 ευρώ τον μήνα. Σημείωσε εξάλλου ότι μετά τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου, εάν παραταθεί η αναστολή, το ποσό που θα δίνεται θα είναι τα 534 ευρώ.

Όπως είπε, τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση ως οικονομική στήριξη δεν είναι λεφτά που έχουν παραχθεί, αλλά είναι δανεικά, «προέρχονται από το μέλλον, είναι κάποια φορολογία σε 5-6-10 χρόνια, που ελπίζω να προέρχεται από την ανάπτυξη, αλλά αν δεν είμαστε σώφρονες δεν θα προέρχονται από την ανάπτυξη».

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι η οικονομία θα αντέξει και ενδεχόμενο δίμηνο lockdown και όσο διαρκεί η πανδημία, επειδή έχει ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών.
«Έχουμε την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών και αυτό σε συνδυασμό και με τα ταμειακά διαθέσιμα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι να τελειώσει ο κορωνοϊός, όπως ελπίζουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή, μετά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», είπε.

Σχετικά με το χρέος, το οποίο η Κομισιόν υπολόγισε στην προχθεσινή έκθεσή της για τις φθινοπωρινές προβλέψεις ότι θα φτάσει το 107,1% του ΑΕΠ φέτος, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι είναι βεβαίως υψηλό, αλλά εμφανίζεται τώρα τεχνητά πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γιατί έχουμε μια ανώμαλη χρονιά, όπως είναι η χρονιά της πανδημίας, και θα είναι εν μέρει και η επόμενη. Θα επιστρέψουμε σε λογικά επίπεδα μετά το 2022.

πηγή : kathimerini.gr