Ταμείο Ανάκαμψης – Ποια έργα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της χρηματοδότησης

Με βασικό στόχο μια πολύ ισχυρή μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις καταστεί εφικτό, ολοκληρώνεται, με σκοπό να κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα, η πρώτη περίληψη του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Στόχος της εν λόγω μόχλευσης είναι τα 30-32 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων που δικαιούται η χώρα να κινητοποιήσουν πολύ περισσότερα κεφάλαια μέσω διαφόρων εργαλείων συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Η πρώτη αυτή περίληψη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται στις 200 σελίδες, θα δίνει μια αρχική εικόνα των επιλογών της κυβέρνησης για τις επενδύσεις που θα μετέχουν στο εν λόγω σχέδιο. Οι επιλογές τελούν υπό οριστικοποίηση, σε συνδυασμό και με τις νέες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο για αύξηση στο 40% του στόχου για πράσινη (από 37%), αλλά με όρο το 10% να πάει για τη βιοποικιλότητα, και με ένα επιπλέον 20% για ψηφιακές επενδύσεις.

Στο πεδίο των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι διάχυτη σε όλα τα έργα και τα προγράμματα άλλων στόχων, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η απασχόληση κ.λπ. Ωστόσο, προβλέπεται και ένα ξεχωριστό, εμβληματικό κομμάτι για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Σε αυτό το κομμάτι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο βασικός τρόπος χρηματοδότησης των επενδύσεων θα είναι μέσω του σκέλους των δανείων που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Όπως ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θοδωρής Σκυλακάκης, από τα 32 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ συνδέονται με δράσεις στήριξης (Πρόγραμμα React EU) και, από τα υπόλοιπα 30 δισ., ένα ποσό “γύρω στα 16-17 δισεκατομμύρια” είναι επιδοτήσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και τα υπόλοιπα είναι δάνεια. Από αυτά, ως προκαταβολή το 2021 “περιμένουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου, γύρω στον Μάιο-Ιούνιο”, θα λάβει χώρα 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ ως επιδότηση και 1 με 1,3 δισ. ευρώ ως δάνειο (το 10% του συνόλου).

Το σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνει προγράμματα όπως είναι η ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η απλοποίηση φορολογίας και η ψηφιακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Περιλαμβάνει και την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών, αλλά και τη στήριξη κλαδικών παρεμβάσεων όπως της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Πολλά έργα

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η κυβέρνηση, μέσω του επιτελείου που έχει διαμορφωθεί από το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή, πέραν του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, του προέδρου του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού, του Άκη Σκέρτσου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου, προσανατολίζεται στο να περιλάβει στο πρώτο αυτό ελληνικό σχέδιο το σύνολο των προτάσεων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Διότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατάθεσης έργων και μεταρρυθμίσεων με μια υπερκάλυψη της τάξης του 65% σε ό,τι αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων.

Τα εν λόγω έργα και επενδύσεις στη συνέχεια θα τεθούν σε αξιολόγηση (σε ελληνικό επίπεδο και από τις Βρυξέλλες, με τις οποίες θα αρχίσει διαβουλεύσεις η κυβέρνηση). Επίσης προς το παρόν όλες αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν αξιολογηθεί για το αν καλύπτουν τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί οι στόχοι και τα ορόσημά τους. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης στο υπουργικό συμβούλιο, η δεύτερη φάση επιλογής θα γίνει και με βάση την ωριμότητα, το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, την πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων, την επιλεξιμότητα με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, με το αν υπάρχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, αλλά και αναφορικά με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.

Οι διαβουλεύσεις −σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο−, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2021. Οπότε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο στις Βρυξέλλες, το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο σε όγκο και ανάλυση από το 200 σελίδων προσχέδιο…

πηγή : capital.gr