Κομισιόν: “Πράσινη κάρτα” για προσλήψεις στα νοσοκομεία και ΜΕΘ

Η Ελλάδα ενισχύει την ετοιμότητα του συστήματος υγείας, με αύξηση των ΜΕΘ και προσωπικού, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, πραγματοποιήθηκαν 6.000 νέες προσλήψεις για την αντιμετώπιση του νέου κοροονϊού, συμπεριλαμβανομένων ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλου προσωπικού. Συμπληρώθηκαν περίπου 1.400 θέσεις μόνιμων γιατρών, οι οποίες θα υποστηριχθούν από μια πρόσθετη πρόσληψη πάνω από 1.200 ατόμων στα νοσοκομεία. Όσον αφορά την πρόληψη, οι αρχές ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης στα μέσα Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο των αυτόματων επιστροφών, το clawback, υπογραμμίζεται, είναι ακόμα υψηλό, αλλά λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής του και για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων επιστροφών. Οι αρχές υιοθέτησαν νομοθεσία για την ολοκλήρωση της συλλογής του clawback του 2019 από τις φαρμακευτικές και για την έναρξη της συλλογής του clawback των παρόχων για τα έτη 2018 και 2019.

Η εξαίρεση των εμβολίων από το ανώτατο όριο clawback, η προγραμματισμένη μετατόπιση της δημόσιας κάλυψης φαρμάκων για τους ανασφάλιστους εκτός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αντιπροσωπεύουν στοιχεία καινοτομίας, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Η κεντρική προμήθεια του 30% των συνολικών νοσοκομειακών δαπανών έως το πρώτο τρίμηνο του 2021 και του 40% στα μέσα του 2022, μια ειδική δέσμευση στα μέσα του 2022, προχωρά, παρά την τρέχουσα κατάσταση. Οι αρχές προχωρούν στην υλοποίηση των κεντρικών συμβάσεων, με τον ενδιάμεσο στόχο του 30% του προϋπολογισμού (περίπου 305 εκατομμύρια ευρώ) να προμηθεύεται κεντρικά έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, η οποία αποτελεί μια συγκεκριμένη δέσμευση, αποδεικνύεται, τέλος, βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, έχουν ενεργοποιηθεί 161 κέντρα υγείας που μπορούν να δεχτούν ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού.