Τα «αγκάθια» για τη μετατροπή της ΜΕΘ του Αγρινίου σε ΜΕΘ- Covid

Με τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 500 πανελλαδικά και τις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας να είναι σχεδόν κατειλημμένες, η ανάγκη για κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι διαπιστωμένη εδώ και μερικές εβδομάδες.

Οι σχετικές εντολές από το Υπουργείο Υγείας έχουν δοθεί και στο Νοσοκομείο Αγρινίου για τη μετατροπή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε Μονάδα για ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο η μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid είναι κάτι που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη καθώς ανακύπτουν δύο σημαντικά προβλήματα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο. Το ένα έχει να κάνει με το ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις προδιαγραφές ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στους νοσοκομειακούς χώρους και το δεύτερο με το απαραίτητο προσωπικό. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου σε συνεργασία και υπό τις οδηγίες της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή της Γιάννη Καρβέλη τις τελευταίες ημέρες κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στους χώρους της ΜΕΘ Αγρινίου η τοποθέτηση προστατευτικών διαχωρισμάτων, που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Ενώ παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για τον τεχνικό εξοπλισμό που αφορά τη διασωλήνωση ασθενών κτλ έτσι ώστε η ΜΕΘ του Αγρινίου να μπορέσει να περιθάλψει οκτώ ασθενείς με κορονοϊό.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όμως για τη μετατροπή της ΜΕΘ σε ΜΕΘ- covid αφορά την ενίσχυση της με προσωπικό. Αυτή τη στιγμή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο διαθέτει προσωπικό προκειμένου να λειτουργούν τέσσερις κλίνες. Και το υπάρχον προσωπικό οριακά καταφέρνει να έχει ανοικτές αυτές τις κλίνες. Ο σχεδιασμός που υπάρχει για οκτώ κλίνες – covid στη ΜΕΘ απαιτεί σημαντική ενίσχυση του προσωπικού σε ιατρικό αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικού και μάλιστα προσωπικού με την ανάλογη εξειδίκευση. Οι λύσεις, που το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται η 6ηΥΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εκτός από τις προσλήψεις που θα γίνουν από το Υπουργείο αποκλειστικά για τις ΜΕΘ της χώρας, αφορούν μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου και από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή. Και φυσικά στο τραπέζι υπάρχει και η δυνατότητα της συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς και στην απευκταία περίπτωση η πολιτική επιστράτευσή τους. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται πυρετωδώς για τη μετατροπή της ΜΕΘ του Αγρινίου σε Μονάδα Covid και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, πιθανολογείται ότι στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή στην αρχή της μεθεπόμενης, δηλαδή στα τέλη του μήνα, η ΜΕΘ θα μπορεί να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό για οκτώ κλίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι φυσικά και η μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται τώρα στη ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Αν βεβαίως η εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια και ταυτόχρονα δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα, δεν αποκλείεται η μετατροπή της ΜΕΘ να προχωρήσει και για λιγότερα κρεβάτια από τον αρχικό σχεδιασμό ή να μετατεθεί χρονικά για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.