Νοσοκομείο Αγρινίου : “Τρέχει” μετά τη διασπορά για το μοριακό αναλυτή

Με εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας
Έπρεπε να υπάρξει πρώτα διασπορά και μετά να παρθούν αποφάσεις για τον μοριακό αναλυτή;

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται, λέει το αρχαίο ρητό και η σοφία του επιβεβαιώνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr είναι και η προμήθεια μοριακού αναλυτή, προκειμένου να γίνονται οι αναλύσεις των τεστ κορονοϊού στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ από τα εργαστήρια της Πάτρας, αλλά και η διασπορά του ιού στο προσωπικό του Νοσοκομείου -σημειωτέον ότι μιλάμε για σχεδόν 20 κρούσματα το τελευταίο διάστημα- κατέστησαν πλέον επιτακτική –γιατί ήταν σαφής προ πολλού- την ανάγκη το Νοσοκομείο Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό να διαθέτει μοριακό αναλυτή και να έχει άμεση εικόνα για το πώς θα διαχειριστεί όσους προσέρχονται ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.

Σήμερα λοιπόν το Νοσοκομείο Αγρινίου θα αποφασίσει για τις τεχνικές προδιαγραφές του μοριακού αναλυτή και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθειά του, η οποία όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr θα ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το θέμα έρχεται σήμερα στο ΔΣ του Νοσοκομείου ως εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας στο Νοσοκομείο, η οποία συστάθηκε με απόφαση – παρέμβαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, αμέσως μετά τον εντοπισμό της διασποράς του κορονοϊού στο προσωπικό του Νοσοκομείου την προηγούμενη εβδομάδα. Το προηγούμενο διάστημα για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί απολύτως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είχαν προχωρήσει σε ανάλογη εισήγηση, που να τεθεί ενώπιον του ΔΣ του Νοσοκομείου. Εντωμεταξύ αν υπάρχει κάποια υπόνοια ότι εμπόδιο για την προμήθεια μοριακού αναλυτή ήταν το οικονομικό σκέλος, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι σήμερα τουλάχιστον που το θέμα έρχεται στο ΔΣ δεν έχει υπάρξει κάποια έκτακτη επιχορήγηση του Νοσοκομείου αποκλειστικά για αυτή την προμήθεια.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί το θέμα δεν προχώρησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Γιατί έπρεπε να υπάρξει πρώτα διασπορά του ιού στο προσωπικό του Νοσοκομείου και μετά να παρθούν αποφάσεις για τον μοριακό αναλυτή; Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό που προέχει είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί και να προστατευτεί η υγεία των ασθενών αλλά και των υγειονομικών, που τώρα στην πανδημική κρίση είναι υπερπολύτιμη.