Χωρίς φθορές για το μνημείο η κίνηση στο ναό του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι Βόνιτσας

Δεν κινδύνευσε ο ναός του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, επισημαίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, με τις καταγγελίες κατοίκων πως πολύ μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα, διέρχονται μπροστά από το μνημείο, σε απόσταση πολύ κοντινή απόσταση, προκαλώντας φθορές.

Αυτό έδειξε η αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που επικαλείται το Υπουργείο Πολιτισμού στην απάντηση που έδωσε και περιήλθε σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ζητήθηκε από το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας η άμεση εκτέλεση των εργασιών ασφαλτόστρωσης του υφιστάμενου παρακαμπτηρίου δρόμου για την διέλευση των οχημάτων.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπ. Πολιτισμού :
Ο ναός του Παντοκράτορα στο Μοναστηράκι Βόνιτσας του Δ. Ακτίου – Βόνιτσας του μΝ. Αιτωλοακαρνανίας, ανήκει σε μοναστηριακό συγκρότημα που ήταν αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και προστατεύεται αυτοδίκαια από τον Ν. 3028/2002.

Το έτος 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ενταγμένου στο Γ’ ΚΠΣ 2000-2006 έργου, με τίτλο «Αποκατάσταση Βυζαντινών Μνημείων του Ν. Αιτωλοακαρνανίας – Ι. Ν. Παντοκράτορος Μοναστηρακίου Βόνιτσας», με συνολικό προϋπολογισμό 150.000€. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού, ο οποίος παρουσίαζε σημαντικές βλάβες, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος περιφράχθηκε για την προστασία του μνημείου. Δεδομένου ότι, δίπλα στον ναό υπήρχε ασφαλτοστρωμένος δρόμος, στην περίφραξη τοποθετήθηκε δίφυλλη καγκελόπορτα εισόδου, η οποία δεν επιτρέπει την χρήση αυτού του δρόμου, ενώ διανοίχθηκε παρακαμπτήριος για την διέλευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, κατά την εκτέλεση έργου αγροτικής οδοποιίας στον εν λόγω Δήμο, μεγάλα φορτηγά πραγματοποίησαν δρομολόγια μεταφέροντας υλικό οδοστρωσίας και διήλθαν πλησίον του μνημείου. Κατόπιν αυτοψίας κλιμακίου της αρμόδιας Εφορείας στο χώρο, δεν παρατηρήθηκαν βλάβες από αυτές τις ενέργειες στον ναό, επειδή όμως η επανάληψη αυτού πιθανόν να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στο αποκατεστημένο μνημείο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μερίμνησε ώστε να μην διέλθουν εκ νέου μεγάλου κυβισμού οχήματα πλησίον του μνημείου. Επιπλέον, ζητήθηκε από τον αρμόδιο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας η άμεση εκτέλεση των εργασιών ασφαλτόστρωσης του υφιστάμενου παρακαμπτηρίου δρόμου για την διέλευση των οχημάτων.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ