Επιχωματώσεις στην Τριχωνίδα : Στο Δήμο “έδειξαν” την Περιφέρεια ευχαριστώντας την!

Ερώτηση αναφορικά με τις επιχωματώσεις που έχουν παρατηρηθεί εσχάτως στην περιοχή της Τριχωνίδας και συγκεκριμένα στο Καινούργιο του Δήμου Αγρινίου, απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο Στέλιος Μερμίγκης.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Σ. Κολοβός είπε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προέκυψε από τον καθαρισμό του ρέματος “Λιγόρεμα”, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο έσπευσε να πει ότι το ρέμα ήταν ακαθάριστο για πολλά χρόνια και ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο υπήρχε στην περιοχή. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο Στ. Μερμίγκη : “Αντί να πούμε ευχαριστώ που καθαρίστηκε, ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε μομφή και να ρωτήσουμε γιατί κάνατε επιχωμάτωση…” Όπως σημείωσε στη συγκεκριμένη περιοχή εκτός από κίνδυνος πλημμύρας, λόγω της βλάστησης και του καλαμιώνα που υπήρχε, υπήρχε και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. “Τότε μας λέγατε ότι δεν καθαρίζετε τα ρέματα και δεν κάνετε καμία παρέμβαση, τώρα που καθαρίστηκε μας λέτε ότι υπάρχει επιχωμάτωση”, είπε τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής. Στο θέμα παρενέβη και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μίμης Σκορδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος αύλακας έπρεπε να καθαριστεί καθώς μπορεί να μην απειλούσε κατοικίες, αλλά ελαιώνες, που όμως είναι το ίδιο σημαντικοί για κατοίκους της περιοχής που βιοπορίζονται από αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή μιλάμε για μια περιοχή Natura και για το αναπτυξιακό τοτέμ του Αγρινίου, ούτε οι επιχωματώσεις μπορεί να είναι αποδεκτές. Δεν μπορεί να βρεθεί άραγε ένας τρόπος και τα ρέματα να καθαρίζονται και τα “προϊόντα” του καθαρισμού να μην πετιούνται στην Τριχωνίδα, αλλά να διαχειρίζονται όπως επιβάλλει η νομοθεσία; Γιατί στο κάτω – κάτω η Περιφέρεια, αλλά και κάθε αναθέτουσα αρχή δεν ευθύνεται, αν ο όποιος εργολάβος παρανομεί; Δεν θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση των συναρμοδίων για την αστυνόμευση ρεμάτων κτλ υπηρεσιών, όπως είναι η Κτηματική Υπηρεσία, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία; Δυστυχώς αυτά τα σημαντικά ερωτήματα δεν τα άγγιξε η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.