Τι κρύβει η εκτόξευση του δείκτη θνησιμότητας των κρουσμάτων στην Ελλάδα;

Ανησυχία προκαλεί η εκτόξευση του δείκτη θνησιμότητας κρουσμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα, το λεγόμενο case fatality rate, που έχει αγγίξει πλέον το 3%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην κορυφή ολόκληρης της Ευρώπης, μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία!

Πρόκειται για ποσοστό ραγδαία αυξημένο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, που είναι δύσκολο να εξηγηθεί με άλλο τρόπο, πέρα από δύο παράγοντες:

Την υποκαταγραφή κρουσμάτων (λόγω διενέργειας μικρού αναλογικά αριθμού διαγνωστικών τεστ) ή και την πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας τις τελευταίες 45 μέρες, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας. Πιθανώς να ισχύουν και τα δύο, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε το ασφαλώς ευπρόσδεκτο αλλά μάλλον παράδοξο φαινόμενο να μειώνεται ο αριθμός των νεκρών πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας επί των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί από 1,63% που ήταν στο πεντάμηνο Ιουλίου-Νοεμβρίου, όταν και πάλι η χώρα μας ήταν στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά με ποσοστό που τώρα εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιο (στο 3%) και ότι η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Ο αναλυτικός πίνακας είναι αποκαλυπτικός, καθώς δείχνει όχι μόνο ποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα (χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Βόρεια Μακεδονία), αλλά και τη μεγάλη έως και ιλιγγιώδη απόσταση που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εμφανίζει θνησιμότητα επί των διαγνωσμένων κρουσμάτων (2,98%) μεγαλύτερη κατά πάνω από 50% σε σχέση με την Ιταλία (ποσοστό 1,86%) για το διάστημα από την αρχή του Οκτωβρίου έως τη 13η Δεκεμβρίου, 80% πάνω από την Ισπανία (1,64%), υπερδιπλάσιο από την Πορτογαλία (1,3%) και δυόμισι φορές πάνω από τη Γερμανία (1,19%)! Κι αυτό σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας, σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες.

Φταίει η γήρανση του πληθυσμού;
Προσπαθήσαμε να δούμε εάν αυτά τα ποσοστά συνδέονται ισχυρά με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει. Δεν προκύπτει ισχυρή συσχέτιση καθώς χώρες με νεανικό πληθυσμό όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και η Πολωνία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της θνησιμότητας, αντίθετα με χώρες γηρασμένες, όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία ή και το Βέλγιο (το οποίο έχει κατηγορηθεί από τη Διεθνή Αμνηστία ότι αδιαφόρησε για τις δομές ηλικιωμένων) βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη.

πηγή : euro2day.gr