Δήμος Αγρινίου : Υστέρηση δύο εκατ. το 2020, αλλά μεγαλύτερος προϋπολογισμός το 2021

Προϋπολογισμός πανδημίας, αν και ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή

Υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ο προϋπολογισμός για το 2021. Μπορεί ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς να αγγίζει τα 115 εκατ. ευρώ και να υπάρχει η βάσιμη αισιοδοξία ότι μέσω του Τεχνικού Προγράμματος που φτάνει τα 71 εκατ. ευρώ θα δοθούν λύσεις σε επίπεδο έργο σε πολλά προβλήματα της πόλης. Ωστόσο η πίεση της πανδημίας στα έσοδα όχι μόνο του Δήμου Αγρινίου, αλλά συνολικά όλων των Δήμων της χώρας είναι δεδομένη.

Σύμφωνα πάντως με τους ανθρώπους της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός των τελευταίων ετών παρά τη δύσκολη συγκυρία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης κατά την εισήγησή του τόνισε ότι η υστέρηση στα έσοδα του Δήμου κατά τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ ( περίπου 1,8 εκατ. ευρώ), ενώ μέχρι στιγμής ο δήμος Αγρινίου έχει προβεί σε covid –δαπάνες, σε δράσεις δηλαδή πρόληψης κατά του covid της τάξης των 600.000 ευρώ, ενώ έχει λάβει έως τώρα έκτακτες επιχορηγήσεις 1,2 εκατ. ευρώ και υπάρχει και η τελευταία έκτακτη κατανομή του Υπουργείου της τάξης των 800.000 ευρώ. Η υστέρηση εσόδων του Δήμου προέρχεται κυρίως από μη εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη, πρόστιμα, λαϊκές αγορές, μισθώματα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Β. Φωτάκης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πίεση του lockdown.

Φαινομενικά λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς τα οικονομικά του δήμου λόγω της πανδημίας μετά από τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά, αφού στην υστέρηση εσόδων κατά περίπου δύο εκατ. υπάρχει αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Όμως αν υπολογίσει κανείς τις έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας και το γεγονός ότι η υστέρηση εσόδων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστεί, όσο συνεχίζεται και το lockdown, τότε το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση κύλησε με τα συνήθη δεδομένα αυτής της καθιερωμένης συζήτησης. Αξιοσημείωτες, ωστόσο ήταν οι παρατηρήσεις της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πως στον προϋπολογισμό δεν αποτυπώνονται παρεμβάσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, καθώς και παρεμβάσεις ενίσχυσης των δομών υγείας της περιοχής. Αναλόγου ύφους ήταν και η παρατήρηση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Στ. Καμμένου, με αναφορικά με τις δαπάνες του προϋπολογισμού ιδίως στο κομμάτι των έργων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από τα 30 εκατ. του Τεχνικού Προγράμματος για φέτος, μέχρι τις 31/8 οι δαπάνες ήταν μόλις 1,2 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, τόνισε ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών και πως στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληττόμενων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή λόγω της πανδημίας, προχωρώντας σε απαλλαγές τελών. Οι μείωσες είπε χαρακτηριστικά, φαίνονται στο έλλειμμα των ανταποδοτικών. Απαντώντας στον Στ. Καμμένο τόνισε ότι ανέκαθεν υπήρχε αργή απορρόφηση των πόρων καθώς πολλές φορές από την ένταξη ενός έργου μεσολαβεί ένας χρόνος μέχρι τη δημοπράτηση του και ανάλογο διάστημα από τη δημοπράτηση μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται οι δαπάνες του έργου. Ο Δήμαρχος Αγρινίου πάντως επανέλαβε την κριτική του προς της κεντρική εξουσία λέγοντας ότι οι δήμοι δεν μπορούν να κάνουν δημοκρατικό προγραμματισμό των έργων τους και είναι υποχρεωμένοι να «κυνηγούν» προγράμματα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι από ίδια έσοδα. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως για τη ΣΑΤΑ των τελευταίων μηνών η κατανομή των πόρων έγινε τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο.