Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός… καινούριου νοσοκομείου

Γιατί ένα από τα νεότερα νοσοκομειακά κτίρια της χώρας χρειάζεται ενεργειακή αναβάθμιση;

Θα είναι πράγματι ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο έργο ενεργειακής αναβάθμισης αυτό που θα γίνει στο νοσοκομείο Αγρινίου. Με την χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ θα γίνουν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο κτίριο, που θα συμπεριλαμβάνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάνεις, γιατί να χρειάζεται το κτίριο του νοσοκομείου Αγρινίου ενεργειακή αναβάθμιση, αφού αν εξαιρέσει κάνεις το «Αττικόν» στην Αθήνα, αυτό του Αγρινίου είναι το τελευταίο που εγκαινιάστηκε στη χώρα;

Η απάντηση σε αυτό το εύλογο ερώτημα είναι εύκολη αν ανατρέχει κανείς στο παρελθόν της υπόθεσης «νοσοκομείο Αγρινίου». Και φυσικά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νοσοκομείο Αγρινίου μπορεί να είναι πράγματι ένα από τα τελευταία νοσοκομειακά κτίρια που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, ωστόσο οι μελέτες του ήταν λιγάκι παλιές…. Και γιατί ήταν παλιές οι μελέτες του και δεν ενσωμάτωναν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες περιβαλλοντικές και ενεργειακές απαιτήσεις; Γιατί ,οι μελέτες του νοσοκομείου Αγρινίου ανάγονται σε τεχνολογία προ εικοσαετίας περίπου.

Ας θυμηθούμε μόνο ότι οι πρώτες εργασίες κατασκευής του νέου κτιρίου του νοσοκομείου Αγρινίου ξεκίνησαν στα τέλη του 2003 και οι μελέτες του είχαν τις προδιαγραφές εκείνης της εποχής, δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του 1990 -αρχές δεκαετίας του 2000. Το πρόβλημα με το νοσοκομείο Αγρινίου είναι ότι πολύ απλά δεν θα έπρεπε να είναι από τα τελευταία που κατασκευάστηκαν στη χώρα. Γιατί, από το 2004 που ξεκίνησε η κατασκευή του χρειάστηκαν δυστυχώς λόγω των εργολάβων που δεν μπορούσαν να «τρέξουν» το έργο και κηρύσσονταν έκπτωτοι, πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Και φτάσαμε στο 2013, το καλοκαίρι του 2013 συγκεκριμένα, πού έγινε η μετεγκατάσταση από το παλιό κτίριο στο καινούργιο.

Το παρήγορο πάντως είναι ότι η ενεργειακή αναβάθμιση που θα γίνει θα εξοικονομήσει, πολλούς πόρους από τα λειτουργικά έξοδα του Νοσοκομείου, που θα μπορέσουν να διατεθούν στην υγεία αυτή καθεαυτή, με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κτλ.