Κανένα στάδιο παραπονούμενο από καθυστερήσεις

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράφτηκε η σύμβαση για την καστασκευή του δρόμου Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος και με το καλημέρα «κόλλησε» στις απαλλοτριώσεις. Η λεγόμενη διπλή οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον αυτοκινητόδρομο Άκτιο – Αμβρακία είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομών του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2017 και δυστυχώς στην τριετία που μεσολάβησε, μέχρι να έλθει η έγκριση από την Κομισιόν για τη σκοπιμότητα του έργου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπράτησης, πέρασε ανεκμετάλλευτη και τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων δεν λύθηκαν. Η τριετής καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι ένας ωφέλιμος χρόνος, έτσι ώστε όταν ο εργολάβος θα αναλάμβανε το έργο να «τρέξει» κανονικά. Δυστυχώς πέρασε ανεκμετάλλευτος. Και τώρα ξεκινάμε να μετράμε νέες καθυστερήσεις. Αν αυτό δεν λέγεται ανικανότητα, τότε πως λέγεται;

Το γεγονός ότι μετράμε καθυστερήσεις ουσιαστικά σε όλα τα στάδια για την προώθηση ενός έργο, είτε αυτό είναι η δημοπράτηση είτε η κατασκευή, αποδεικνύει ότι το αναποτελεσματικό σύστημα των δημοσίων έργων παραμένει ανέγγιχτο.