Έλεγχοι πέριξ του Πάρκου, χωρίς αποτέλεσμα για τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια

Οι βανδαλισμοί, οι κλοπές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια στο Αγρίνιο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τόσο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, όσο και του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου, οι οποίοι ζήτησαν από τους συναρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα. Τα περιστατικά αυτά μάλιστα είχαν προκαλέσει εντύπωση, αφού έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων του lockdown. Οι καταγγελίες της εκπαιδευτικής κοινότητας πάντως είναι ότι τα περιστατικά αυτά δεν είναι άσχετα με παραβατικά στοιχεία που συχνάζουν στα σχολεία και κινούνται πέριξ του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου.

Το θέμα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου απασχόλησε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο επικαλείται από τους ελέγχους της τοπικής Αστυνομίας στην συγκεκριμένη περιοχή. Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχουν γίνει πάνω από 400 έλεγχοι πολιτών και οχημάτων, ωστόσο οι έλεγχοι αυτοί δεν μπόρεσαν όπως αποδεικνύεται να αποτρέψουν στην πράξη τις φθορές στο σχολικό συγκρότημα και να εμπεδώσουν κάποιο αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Αστυνομία κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων έξι μηνών, πέριξ των Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δ.Α. Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκαν 285 έλεγχοι ατόμων και 147 έλεγχοι οχημάτων, ενώ από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου, την 10-11-2020, συνελήφθη εντός του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου (χώρου που γειτνιάζει με το 5ο Δημοτικό Σχολείο) ένα άτομο για παράβαση του περί ναρκωτικών. Χρήζει δε επισήμανσης το γεγονός ότι, έως και την 18-12-2020, υπεβλήθησαν στη Δ.Α. Ακαρνανίας δύο καταγγελίες – αναφορές σχετιζόμενες με έκνομες ενέργειες σε βάρος των εν λόγω Σχολείων και μία καταγγελία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, οι οποίες διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία (Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου) για τις δικές της ενέργειες.

Περαιτέρω, πλέον των αμιγώς αστυνομικών δράσεων για την πρόληψη και αποτροπή αυτής της μορφής παραβατικότητας, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των αρμόδιων Φορέων και Αρχών. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, από την Δ.Α. Ακαρνανίας εκδηλώνονται όλες οι ενδεδειγμένες υπηρεσιακές ενέργειες, ενώ, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή αυτής με τους Διευθυντές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου και του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου (που συστεγάζεται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα), στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, ενώ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η λήψη επιπλέον μέτρων αστυνόμευσης στην εν λόγω σχολική μονάδα.

Τέλος, δέον να σημειωθεί ότι υποστηρικτικά στο έργο της Αστυνομίας θα τύγχαναν τα εξής μέτρα:
· εξασφάλιση κονδυλίων προς τον σκοπό της πρόσληψης σχολικών φυλάκων ή προσωπικού ασφαλείας, για την επιτήρηση των σχολικών κτιρίων κατά τις βραδινές ώρες,
· τοποθέτηση καμερών επιτήρησης σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και
· τοποθέτηση επαρκούς φωτισμού, εντός και πέριξ των σχολικών κτιρίων, σε ικανό ύψος και με προστατευτικές μπάρες, για την πρόληψη και αποτροπή καταστροφής αυτών.