Το Αλσύλλιο στην λιμνοθάλασσα που νίκησε τον σκουπιδότοπο

Το “Αλσύλλιο Κλεισόβης” στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας (Μεσολογγίου) αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενεργής συμμετοχής.
Είναι το Αλσύλλιο που νίκησε τον σκουπιδότοπο.Ο Γεράσιμος Τζάνος, ο πρωταγωνιστής της πρωτοβουλίας ανάπλασης του αλσυλλίου, πριν λίγα χρόνια έφυγε από την ζωή αλλά άφησε ως παρακαταθήκη πράσινους δημόσιους χώρους στην πόλη μας.

Το παράδειγμά του μας εμπνέει και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το βίντεο που παρακολουθείτε:
https://www.facebook.com/watch/?v=3601789109936029

Στόχος:
Να μην χαθεί από την μνήμη μας μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία.
Να αναδείξουμε τα θετικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία όταν έστω και μία μικρή ομάδα πολιτών δρα με όραμα και στόχο.
Να αναλάβουμε την ευθύνη και να αναδείξουμε τον Δρόμο για το Παρατηρητήριο της Κλείσοβας.

Ευχαριστούμε θερμά την κόρη του Γεράσιμου Τζάνου, Αρτεμισία Τζάνου , που μοιράστηκε μαζί μας το φωτογραφικό της αρχείο και τις ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες.
Ας δώσουμε ζωή στον δρόμο για το παρατηρητήριο της Κλείσοβας. Έστω και μία βόλτα στον δρόμο αυτό είναι μία καλή αρχή για να αποκτήσει ζωή.

H κόρη του Γεράσιμου Τζάνου, Αρτεμισία Τζάνου έγραψε στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook για το αλσύλλιο της Κλείσοβας:«Τα δέντρα του μπαμπά. Παρέλαβε το μέρος σκουπιδότοπο -ντροπή- δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας. Με την στήριξη του συλλόγου πρασίνου που εκπροσωπούσε, τη θέληση, την επιμονή, το πείσμα που τον χαρακτήριζαν και κυρίως τη λατρεία για την πόλη που τον γέννησε ,μεταμόρφωσε τον σκουπιδότοπο σε δασύλλιο. Φύτεψε και «μεγάλωσε» πολλές εκατοντάδες δέντρων στο μέρος αυτό -πεύκα, λεύκες, ευκαλύπτους και δάφνες. Είχε και τον εργάτη Φατμίρ για βοηθό ,που αυτοβαπτίστηκε Ηλίας και του έμαθε να αγαπάει το πράσινο και το Μεσολογγι. Ήταν πάντα παρών, παρά την ηλικία και την φθαρμένη του υγεία -με ήλιο και με καύσωνα, γιατί «τα καημένα τα δέντρα διψάνε και υποφέρουν και θέλουν φροντίδα». Τα κοίταζε τα δέντρα-παιδιά του και τα καμάρωνε πραγματικά. Η λιμνοθάλασσα για πολύ καιρό σταμάτησε να «συμβιώνει» με τα σκουπίδια.»

Αν θέλετε να συμμετέχετε στο έργο μας, για ανάδειξη του δρόμο προς το Παρατηρητήριο της Κλείσοβας συμπληρώστε την φόρμα που ακολουθεί:
https://forms.gle/Ao4cgnHxezTbCyMb9

*H ανάδειξη του δρόμου προς το Παρατηρητήριο είναι μία πρωτοβουλία του Messolonghi By Locals στα πλαίσια του έργου “Στον δρόμο για το Παρατηρητήριο”.
Μία δράση που υλοποιείται με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης – Points of Support» που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί»