Έκλεισε δεκαετία καθυστερήσεων το αποχετευτικό Παναιτωλίου – Καινούργιου

Πέμπτη παράταση στο έργο

Μια ακόμη παράταση έλαβε το πολύπαθο έργο του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων του Δήμου Αγρινίου. Το έργο έλαβε πρόσφατα την πέμπτη κατά σειρά παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε αρχική προθεσμία περαίωσης στα μέσα του 2018 και έκτοτε λαμβάνει απανωτές παρατάσεις, καθώς πορεύεται μέσα από διαδοχικά προβλήματα, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό.

Το αποχετευτικό του πρώην Δήμου Θεστιέων αυτή τη φορά μετά άλλων καθυστερεί λόγωτων εργασιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και των εργασιών στο κεντρικό αντλιοστάσιο στο Παναιτώλιο, λόγω προβλημάτων ιδιοκτησίας του χώρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2010 οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η μη ολοκλήρωση του έργου 10 ολόκληρα χρόνια μετά κρατά τη συγκεκριμένη παραλίμνια περιοχή με μη συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων».

Έξι χρόνια στον πάγο

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής είχε δημοπρατηθεί από το 2010, από τον πρώην δήμο Θεστιέων, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στα μέσα του 2016, καθώς ανέκυψαν διάφορες νομικές εμπλοκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις δικαστικές διαμάχες των συμμετεχόντων εργολάβων στο διαγωνισμό του έργου. Ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν και στην «μετάβαση» του έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Ανάδοχος του έργου «Κ/Ξ «ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ – Κ/Ξ Γ.Θ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ – ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ» και το ποσό της αρχικής σύμβασης ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης οικισμών Καινούργιου και Παναιτωλίου Πρώην Δήμου Θεστιέων

Κατασκευάζεται το υπολειπόμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας Καινούργιο και Παναιτώλιο συνολικού μήκους 33.300 μμ, 3 αντλιοστάσια (ένα στο Καινούργιο και δύο στο Παναιτώλιο) και ο καταθλιπτικός αγωγός ΚΑ1 μήκους 5.939 μμ που μεταφέρει το σύνολο των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο Α/Σ Α1 στο Παναιτώλιο μέχρι τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Αγρινίου.