Μείωση συμβούλων ή ανούσιων θεμάτων;

Το Υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά έδωσε επισήμως το γενικό πνεύμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης. Τα όσα είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA αναφορικά με το θέμα αναπαρήχθησαν σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Το πλέον, ενδιαφέρον, ίσως να είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει από ό,τι φαίνεται μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, ενδεχομένως και των περιφερειακών συμβούλων.

Βεβαίως από τη μία υπάρχουν τα όρια και τα ποσοστά της αντιπροσωπευτικότητας, από την άλλη όμως ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ακόμα κι αν δεν τον θεωρήσουμε μεγάλο, σίγουρα είναι δυσλειτουργικός. Για παράδειγμα, σε έναν μεγάλο πληθυσμιακά δήμο, όπως ο δήμος Αγρινίου, που διαθέτει 45 δημοτικούς συμβούλους, δυστυχώς εκ των πραγμάτων μία μερίδα των δημοτικών συμβούλων καθίσταται διακοσμητική. Και αυτό γιατί, αν σε αν σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετηθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σε δύο μονάχα ή τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, τότε αυτή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την… επόμενη μέρα.
Από μόνοι τους λοιπόν για να διευκολύνουν τις συνεδριάσεις κάποιοι σύμβουλοι, είτε από την πλευρά των παρατάξεων των δημάρχων -και εφόσον δεν έχουν κάποια θέση ευθύνης η αρμοδιότητα για να είναι απαραίτητη η τοποθέτησή τους- όπως επίσης και κάποιοι σύμβουλοι από τις παράταξειςς της μείζονος ή και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει να μην τοποθετούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, που συζητιούνται στα αιρετά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν λόγο και άποψη και δεν μπορούν να εισφέρουν τις προτάσεις τους ή την κριτική τους. Όμως είναι αναγκασμένοι να διευκολύνουν τη ροή των συνεδριάσεων επιλέγοντας να μην τοποθετούνται και απλώς να ψηφίζουν. Ε, αυτό το σύστημα δεν είναι λειτουργικό και δεν προωθεί το διάλογο.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πλευρά στο νόμισμα. Και δυστυχώς για αυτή δεν γίνεται καθόλου κουβέντα. Ένα μεγάλο ποσοστό των θεμάτων που περνούν από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι θέματα αμιγώς υπηρεσιακού χαρακτήρα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τεχνικού χαρακτήρα. Πίσω από αυτά τα θέματα δεν υπάρχει, όσο κι αν ψάξει κανείς περιθώριο για κάποιου τύπου πολιτική συζήτηση. Εξάλλου, αυτού του τύπου τα θέματα σε ποσοστό σχεδόν 100% ψηφίζονται ομόφωνα και εγκρίνονται από παρατάξεις και ανθρώπους που τους χωρίζει ένα ιδεολογικοπολιτικό χάος. Όμως αυτά τα θέματα συνεχίζουν να έρχονται στα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης να απασχολούν το Σώμα από άλλα σημαντικότερα θέματα και να χάνονται εργατοώρες στους υπαλλήλους και στις γραμματείες των αιρετών οργάνων, που θα πρέπει να συντάξουν αυτές τις αποφάσεις να τις αρχειοθετήσουν να τις αναρτήσουν στη «Διαύγεια» κτλ. Θα έπρεπε λοιπόν, τουλάχιστον, ταυτόχρονα με τη συζήτηση για την όποια μείωση των μελών των αυτοδιοικητικών συμβουλίων να γίνει και η συζήτηση για το ποια θέματα πρέπει να περνούν από τα αιρετά όργανα και ποια όχι. Δυστυχώς όμως αυτή η συζήτηση δεν γίνεται.