Υστερεί η Αιτωλοακαρνανία στους ρυθμούς των εμβολιασμών

Περισσότεροι εμβολιασθέντες σε Περιφερειακές Ενότητες με μικρότερο πληθυσμό σε σχέση την Αιτωλοακαρνανία

Αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας έχει μείνει η Αιτωλοακαρνανία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του covid-19. Φυσικά είναι αρκετοί οι λόγοι που έχουν δημιουργήσει ανατροπές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, από τις αργές παραδόσεις των εμβολίων από την Pfizer/BioNTech μέχρι τις κυβερνητικές παλινωδίες, αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα. Ωστόσο, στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει μια σημαντική και εμφανέστατη απόκλιση στους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας με αρκετά μικρότερο πληθυσμό.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της σχετικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε περιοχές όπως η Ηλεία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Καβάλα, η Καρδίτσα, η Φθιώτιδα, η Μεσσηνία, τα Χανιά, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, περιοχές μικρότερες πληθυσμιακά από την Αιτωλοακαρνανία, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα με πολύ καλύτερους ρυθμούς. Ενδεικτικό παράδειγμα, το γεγονός ότι στον Έβρο και Χανιά οι εμβολιασθέντες είναι υπερδιπλάσσιοι από την Αιτωλοακαρνανία. Ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας που έχει παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Αιτωλοακαρνανίας μετρά 2.206 εμβολιασθέντες μέχρι στιγμής, τη στιγμή που στην Αιτωλοακαρνανία φτάνουν τους 1.362 μόλις… Επίσης στην Καρδίτσα, όπου ο πληθυσμός είναι περίπου ο μισός από αυτόν της Αιτωλοακαρνανίας καταγράφονται περίπου 300 εμβολιασθέντες περισσότεροι.

Αυτή η υστέρηση της Αιτωλοακαρνανίας στους ρυθμούς του εμβολιαστικούς προγράμματος δεν φαίνεται πως έχει κάποια εύκολη εξήγηση, αφού αυτή φαίνεται πως εξαρτάται από πολλά επιμέρους δεδομένα (δηλώσεις συμμετοχής, η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού που απαιτεί μεγάλες αποστάσεις για το εμβολιασμό στα Νοσοκομεία Αγρινίου -Μεσολογγίου κτλ). Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προβληματίζει. Πάντως αυτή τη εβδομάδα θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου (ιατρεία πρώην ΙΚΑ) για το γενικό πληθυσμό και την κατηγορία των ηλικιωμένων (80+) και ίσως αυτή εικόνα να αλλάξει γρήγορα.