Τα προβλήματα της υπαίθρου δεν λύνονται από την κάλπη των Κοινοτήτων

Πρόθεση της Κυβέρνησης με τις επικείμενες αλλαγές στο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης είναι να καταργήσει την κάλπη των Τοπικών Κοινοτήτων, που εισήχθη για πρώτη φορά με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει ουσιαστικά την προτεραία κατάσταση. Η πρόθεση αυτή, ήδη καταγράφει κάποιες αντιδράσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να πληθύνουν ότι θα έρθει ο εκλογικός νόμος στη Βουλή.

Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε, που βελτιώθηκε από την εισαγωγή της ξεχωριστής κάλπης για τις Κοινότητες; Τίποτα απολύτως. Απλώς σε κάποιες κοινότητες δημιουργήθηκαν κάποια ψηφοδέλτια που δεν είχαν αναφορά στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων. Οι Κοινότητες δεν μπορούν να έχουν εκ των πραγμάτων, ούτε περισσότερες αρμοδιότητες, ούτε προϋπολογισμούς. Οι άνθρωποι της υπαίθρου, αν αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το εκάστοτε δήμαρχο, μπορούν να τον καταψηφίσουν, αυτό το δικαίωμά τους δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση.

Τα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου, αν πάρουμε παράδειγμα την περιοχή μας, είναι τέτοια που δεν λύνονται από την Κοινότητα. Το αν θα καθαριστεί το ρέμα για να μην πνιγεί το χωριό, το αν θα λειτουργούν τα αρδευτικά δίκτυα, το πώς αυτά θα εκσυγχρονιστούν είναι, θέματα που λύνονται όχι από τον πρόεδρο του χωριού, αλλά από άλλους. Επί δεκαετίες και μέχρι σήμερα, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, φυσικά όχι όλοι, αλλά μια όχι μικρή μερίδα τους έπαιξε ένα αρνητικό ρόλο, καθώς ενδιαφέρονταν για να εξυπηρετήσουν απροκάλυπτα μάλιστα μικροσυμφέροντα των ψηφοφόρων τους πχ. για να γίνει χαλικόστρωση στο δρόμο για το κοτέτσι του κουμπάρου και άλλα συναφή.

Και αν πάρουμε από το Δήμο Αγρινίου ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων –επαναλαμβάνουμε φυσικά όχι όλοι- έπαιξαν ένα τουλάχιστον ύποπτο ρόλο με τις καταθέσεις τους στα δικαστήρια που βεβαίωναν εργασίες των μηχανηματάδων που είχαν προφορική εντολή για εργασίες από τον αντιδήμαρχο ή το δήμαρχο.

Οι άνθρωποι της υπαίθρου, αν νοιάζονται για το πώς θα πάρει συνολικά πνοή το χωριό τους, και όχι αν θα μπαλωθεί η λακκούβα μπροστά από το σπίτι τους και όλα τα άλλα κολυμπηθρόξυλο, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή την πνοή δεν την δίνει και δεν μπορεί να τη δώσει ο Κοινοτάρχης ακόμη κι αν αυτός ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που νοιάζονται πραγματικά για την Κοινότητα.