Χρονοδιαγράμματα έθεσε ο Φαρμάκης – Εντολή για γρήγορη καταγραφή και τεχνικά δελτία

Χρονοδιαγράμματα έθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης για να “τρέξουν” οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης από τους δήμους Αγρινίου και Ξηρομέρου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας στο Αγρίνιο με τον Γιώργο Παπαναστασίου και τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο Νεκτάριος Φαρμάκης ζήτησε από τις δημοτικές αρχές των πληγεισών περιοχών να “τρέξουν” με τις υπηρεσίες τους τη διαδικασία τόσο για την πλήρη χαρτογράφηση και καταγραφή των ζημιών, που προκλήθηκαν σε ιδιωτικές περιουσίες όσο και τα τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση των ζημιών που εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νεκτάριος Φαρμάκης έθεσε ως όριο τις 10 ημέρες για την καταγραφή της κατάστασης, έτσι ώστε να αποσταλούν όλα τα σχετικά αιτήματα το ταχύτερο δυνατό στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Εκτιμάται ότι αυτή διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το πολύ σε 40 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία πρώτη εκτίμηση που υπάρχει στους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής είναι ότι οι ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες μπορούν να θεωρηθούν σχετικά περιορισμένες, ωστόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα δοθεί συνδρομή και στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να προχωρήσει γρήγορα και η καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες της περιοχής. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και drone για να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο και τις βλάβες που υπέστη από την επέλαση της κακοκαιρίας ο Νεκτάριος Φαρμάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Αγρινίου – Προύσσου κοντά στο Λαμπίρι, καθώς επίσης και στην Ορεινή Ναυπακτία στο δρόμο Πλάτανος- Πέρκος. Στην περίπτωση των κατολισθήσεων στο Λαμπίρι το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη και η ζημιά που έχει συντελεστή είναι ήδη πολύ μεγάλη.