Tο ΣτΕ “ξεκόλλησε” τον αγωγό ύδρευσης από το Καστράκι

Νόμιμη η διακήρυξη του έργου, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας

Απεμπλοκή φαίνεται ότι υπάρχει στη διαδικασία δημοπράτησης του μεγάλου έργου ύδρευσης του Δήμου Αγρινίου για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Φράγμα Καστρακίου, προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου με απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, μετά από προσφυγή ενός εκ των συμμετεχόντων εταιρειών στο διαγωνισμό ακυρώθηκε η διακήρυξη του έργου. Η εξέλιξη αυτή είχε γνωστή από την παράταξη “Αγρίνιο Μπορείς” της Χρ. Σταρακά, η οποία επέκρινε τη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της στο θέμα και χαρακτήριζε φωτογραφικές της διατάξεις στη διακήρυξη του έργου της ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Ακουλούθως όμως υπήρξε δεύτερη προσφυγή αυτή τη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Η προσφυγή αυτή ουσιαστικά προσέβαλλε την νομιμότητα της απόφασης της ΑΕΠΠ και το ΣτΕ δικαίωσε τις προσφεύγουσες εταιρείες και πλέον η διαδικασία δημοπράτησης του έργου συνεχίζεται βάσει της διακήρυξης της ΔΕΥΑ, χωρίς η δημοπράτηση να ξεκινήσει από την αρχή. Τη σημαντική αυτή εξέλιξη έκανε γνωστή ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου κάνοντας λόγο για τη γνωστή παθογένεια που υπάρχει στα δημόσια έργα και στους διαγωνισμούς όταν συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες.

Ωστόσο, ο Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια “δικαίωση της ΔΕΥΑ Αγρινίου”, αφού η διακήρυξη του έργου κρίθηκε νόμιμη σπό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Ο δήμαρχος Αγρινίου πάντως δεν θέλησε να δώσει συνέχεια απαντώντας στις αιτιάσεις και τα υπονοούμενα της μείζονος αντιπολίτευσης. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι με την αρχική απόφαση της ΑΕΠΠ “ειπώθηκαν πάρα πολύ “περίεργα” πράγματα και δεν θέλω να επιστρέψω σε αυτό, γιατί κάποιοι έφτασαν στο σημείο να μιλάνε με απερίγραπτους όρους”.