Κίνηση ουσίας και υψηλού πολιτικού συμβολισμού από το Φαρμάκη

Ήταν σαν να είπε «καθαρός ουρανός…»

Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, απέναντι στους «ψιθύρους» που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος της «Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων», Πλάτωνας Μαρλαφέκας, κατέθεσαν στην Εισαγγελία Εφετών Πάτρας αίτημα πλήρους διερεύνησης των παραμέτρων και διαδικασιών του προγράμματος, καθώς και όσων καταγγέλλονται ή υπονοούνται μέσα από ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαφάνεια του προγράμματος.

Στο «θόρυβο», στα δημοσιεύματα, στα ερωτήματα που τέθηκαν μέσω κάποιων δημοσιευμάτων και στις συζητήσεις που γίνονται (χωρίς βεβαίως ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις) ο Νεκτάριος Φαρμάκης έδωσε τη δικιά του, όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική απάντηση, με την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη. Κίνηση που τη βλέπουμε πολύ σπανίως από τους ανθρώπους του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Ήταν σαν να είπε «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Το ίδιο λίγο-πολύ είπε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, που είναι και πρόεδρος της διαχειριστικής αρχής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η οποία και έκανε την αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από περίπου 8.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Είπε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο, να έχει γίνει οτιδήποτε επιλήψιμο, μεμπτό ή που να παραβιάζει τις αρχές του προγράμματος και του κοινοτικού δικαίου. Και αυτό γιατί τα χρήματα που εδόθησαν στις επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πανδημία προέρχονται από το ΕΣΠΑ και έχουν ειδική και αυστηρή νομοθεσία να διέπει τη διανομή τους.

Πάντως μια άλλη «ανάγνωση» του αιτήματος του Ν. Φαρμάκη και του Πλ. Μαρλαφέκα στη Δικαιοσύνη, που γίνεται από ορισμένους, είναι όχι αν έχει γίνει κάτι παράτυπο από την πλευρά των αρμοδίων Αρχών, αλλά αν έγινε κάτι παράτυπο από την πλευρά κάποιων αιτούντων… Μια πτυχή της διαφάνειας είναι προφανώς και αυτή: Οι Αρχές να λειτουργούν με διαφάνεια και να κρίνουν τις αιτήσεις βάσει της νομοθεσίας και της προκήρυξης του προγράμματος, αλλά και οι αιτούντες να υποβάλλουν στοιχεία και δηλώσεις, που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…