Παναιτωλικός : Γιατί ο Εντινγκά μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο 32χρονος ανασταλτικός μέσος φορά πλέον την «κυανοκίτρινη» φανέλα και ας αναζητήσουμε πώς έγινε κάτοικος Αγρινίου αλλά και τι μπορεί να προσφέρει στα «καναρίνια»

Στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα έχει μπει ξανά ο Ντέλβιν Εντινγκά, καθώς ο Κονγκολέζος ανασταλτικός μέσος υπέγραψε στον Παναιτωλικό και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από περίπου 5,5 χρόνια, οπότε ύστερα μετά από μία διετία έφυγε από τον Ολυμπιακό με προορισμό τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Η τελευταία του εδώ εμφάνιση ήταν με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» στον τελικό Κυπέλλου της 23ης Μαΐου του 2015, όπου οι Πειραιώτες κέρδισαν 3-1 την Ξάνθη και κατέκτησαν το νταμπλ εκείνης της σεζόν. Ετσι έκλεισε την παρουσία του στο λιμάνι με 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο, ενώ συνολικά κατέγραψε 61 εμφανίσεις και 3 γκολ. Ως προσωπικό του χάι λάιτ δύναται να χαρακτηριστεί η παρουσία του στην αναμέτρηση της 4ης Νοεμβρίου του 2014, όπου ο Ολυμπιακός έχασε με 3-2 στο Τορίνο από τη Γιουβέντους και ο Εντινγκά μεταξύ άλλων βρήκε δίχτυα στο 61′ με κεφαλιά και ήταν εξαιρετικός.

Ας επιστρέψουμε όμως στο «τώρα» και την άφιξη του 32χρονου στο Αγρίνιο. Ως «όνομα» αδιαμφισβήτητα βαρύ, αλλά ας επιδιώξουμε να δούμε πίσω από την κουρτίνα και το κατά πόσο μπορεί να συνδυαστεί με την ουσία.

*Το εύλογο ερώτημα αφορά γιατί ήταν χωρίς ομάδα και φαντάζει λογικό. Η απάντηση έγκεινται στα δικά του «θέλω». Μετά την αποχώρησή του από την Αντάλιασπορ δεν βρήκε αυτό που επιθυμούσε, σε οργανωτικό/οικονομικό επίπεδο. Η απόφασή του να μείνει μισή σεζόν χωρίς ομάδα ήταν συνειδητή του επιλογή.

*Συνεχίζουμε με την κατάσταση που βρίσκεται. Το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του ήταν τον Απρίλιο του 2020, στον ημιτελικό Κυπέλλου Τουρκίας με την Αλάνιασπορ. Είναι ένα δεδομένο που δεν περνά απαρατήρητο και φυσικά το ήξεραν στο Αγρίνιο. Ο Εντινγκά τους τελευταίους μήνες συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις/προετοιμασία της Οσέρ, από την οποία ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα και τους ξέρει και τον ξέρουν καλά. Στις πρώτες σχετικές επαφές που έγιναν με τα «καναρίνια» ήταν ξεκάθαρος πως σε περίπου 10 με 15 ημέρες θα είναι πανέτοιμος, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι εργομετρικές/ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε.

*Συνεχίζουμε με την πρώτη εικόνα. Ο Εντινγκά υπέγραψε την Παρασκευή (5/2) το πρωί και ήρθε στην Ελλάδα Πέμπτη. Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε; Πήγε για προπόνηση και πήρε μέρος σε φουλ ρυθμούς. Μάλιστα ήθελε να βρίσκεται έστω στην αποστολή του σημερινού (8/2) αγώνα με τον Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα και γιατί όχι να αγωνιστεί. Παράλληλα έδειξε να εγκλιματίζεται με το «καλημέρα». Ζητούσε μπάλα, έπαιρνε πρωτοβουλίες και αμέσως φάνηκε διατεθειμένος να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.

*Αλλωστε για αυτό ήρθε στο Αγρίνιο ώστε να βγει μπροστά, μεταφορικά και αγωνιστικά. Το πρώτο σκέλος αφορά την εμπειρία του. Διαθέτει παραστάσεις από υψηλό επίπεδο, έχει κατακτήσει τίτλους και είναι 49 φορά διεθνής. Μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις στα αποδυτήρια και να «σηκώσει» την ομάδα. Το δεύτερο αφορά τη δεδομένη αγωνιστική του αξία. «6άρι» με πολλά αποθέματα ενέργειας, ορισμένες φορές μπορεί να είναι «παντού» μέσα στο γήπεδο και να πρεσάρει/πνίξει τον αντίπαλο. Παράλληλα μπορεί εφόσον χρειαστεί να βοηθήσει και στα στόπερ, όσο και στο σκέλος της ανάπτυξης. Ξέρει μπάλα, παίζει γρήγορα με και χωρίς εκείνη και είναι μία προσθήκη πρώτης επιλογής.

*Πάμε τώρα και στο φινάλε. Στα 32 του έχει κίνητρο; Ο Εντινγκά όπου και αν έπαιξε, όσους και αν ρωτήσει κάποιος με τους οποίους συνεργάστηκε θα απαντήσουν πως είναι ένας 100% επαγγελματίας, που ποτέ δεν δημιουργεί προβλήματα. Παρά τη μεγάλη καριέρα που «κουβαλά» συμπεριφέρεται σα να ξεκίνησε χθες την μπάλα. Ετσι λοιπόν το «μήνυμά» του ήταν απλό. «Σώζουμε την ομάδα και μένω και του χρόνου. Τώρα με νοιάζει μόνο η παραμονή». Για αυτό και το 6 μήνες+1 χρονιά στο συμβόλαιό του, με το «+» να είναι των «κυανοκίτρινων». Από τώρα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να είναι και του χρόνου στον Παναιτωλικό, αφού τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεν ήταν δύσκολο για εκείνον να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τα «καναρίνια». Στο γήπεδό τους άλλωστε ντεμπουτάρισε με τον Ολυμπιακό, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013 σε ένα ματς που τελείωσε 0-0 και εκείνος στο δεύτερο ημίχρονο αντικατέστησε τότε τον Μασάντο. Μάλιστα είχε και χτυπήσει σε εκείνη την αναμέτρηση. A, για την ιστορία το deal «έτρεξε» σε περίπου 72 ώρες. Τόση χρονική απόσταση είχε η πρώτη επαφή από τις υπογραφές.

Τα παραπάνω αποτυπώνουν γιατί η έλευση του 32χρονου μπορεί να κάνει για τα «καναρίνια» τη διαφορά.

πηγή : gazzetta.gr