“Σφήνα” του Δήμου Μεσολογγίου στην “Ενεργειακή Κοινότητα” Περιφέρειας – ΤΟΕΒ

Ο Δήμος Μεσολογγίου διεκδικεί την έκταση που διεκδικεί και η Περιφέρεια

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει στο Μεσολόγγι, ιδίως στους ανθρώπους του αγροτικού κόσμου, η κίνηση του Δήμου Μεσολογγίου να διεκδικήσει προς αξιοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκταση κοντά στο αεροδρόμιο του Μεσολογγίου.

Ο λόγος είναι ότι τη συγκεκριμένη έκταση, περίπου 2.000 στρεμμάτων, διεκδικεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό να εγκαταστήσει εκεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 80MW που θα «τρέξει» μέσα από το project των «Ενεργειακών Κοινοτήτων». Ένα project, στο οποίο συμμετέχουν οι ΤΟΕΒ της περιοχής, οι ΓΟΕΒ Αχελώου και Πηνειού – Αλφειού, αρκετοί Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας και κάποιες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης της περιοχής.

Το συγκεκριμένο project έχει τεθεί από το περασμένο καλοκαίρι υπ’ όψιν των αρμοδίων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδευόμενο από το αίτημα για παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης. Με απώτερο σκοπό φυσικά, οι ΤΟΕΒ -κατά κύριο λόγο- να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν με τη ΔΕΗ και τις οφειλές τους προς αυτή. Η απεξάρτηση των αρδευτικών δικτύων από το ρεύμα της ΔΕΗ, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ θα γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ξαναζήσουμε τις θλιβερές εικόνες των προηγούμενων καλοκαιριών, όπου η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα στα αντλιοστάσια -σε μια προσπάθεια να εισπράξει τα οφειλόμενα- και οι αγρότες έμεναν χωρίς νερό μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου. Πέραν τούτου, η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου ενεργειακού έργου, θα ωφελήσει και την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου με τις θέσεις εργασίες, που θα δημιουργηθούν για την εγκατάσταση, συντήρηση και φύλαξη του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Όσο καλές κι αν είναι οι ιδέες του Δήμου Μεσολογγίου για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, αυτό που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται είναι γιατί από τη στιγμή που το αίτημα της Περιφέρειας είναι γνωστό εδώ και μήνες να υπάρξει και ένα παρόμοιο αίτημα και από το Δήμο Μεσολογγίου; Μάλιστα εικάζεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, όταν δύο φορείς διεκδικούν το ίδιο πράγμα, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος Υπουργός που να επιλέξει να ικανοποιήσει κάποιο από τα δύο αιτήματα. Είναι ευκολότερο, συνήθως, ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας να… νίψει τας χείρας του και να ζητήσει ένα αίτημα που να βρίσκει σύμφωνους τους πάντες σε μια τοπική κοινωνία.

Αυτοί που αγωνιούν περισσότερο από τον καθένα για την έκβαση που θα πάρουν τα πράγματα είναι οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, καθώς στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν (οικονομικά, παλαιότητα δικτύων κτλ) αν και αυτά είναι χρόνια, μόνο από την πλευρά της Περιφέρειας έχει υπάρξει μια πρόταση, που να έχει κάποια προοπτική. Δυστυχώς, οι εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι τώρα, όσο και αν προσπάθησαν, ουσιαστικές λύσεις δεν μπόρεσαν να προσφέρουν. Ούτε καν σε θεσμικά ζητήματα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή Μεσολογγίου δέχθηκε ακόμη και από την αντιπολίτευση του Δήμου (παράταξη Π. Σκαρμούτσου) την προτροπή, μετά την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της χρήσης του «κτήματος Πετούνη» για την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, να συμμετάσχει στο project της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι στιγμής πάντως όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως ο Δήμος Μεσολογγίου διεκδικεί το χώρο, που διεκδικεί η Περιφέρεια για τη δικής της ενεργειακή κοινότητα.