Παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου : Μελέτες 28 μήνες μετά την ένταξη και εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις…

Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η ανακατασκευή μέρους του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου με προϋπολογισμο 1.500.000 ευρώ (και την αντίστοιχη δέσμευση της πίστωσης).

Ακολούθως την άνοιξη (6 Μαΐου) του 2019 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η 6η Υ.Π.Ε και το Νοσοκομείο Αγρινίου προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση για την προώθηση του έργου καθώς η δημοπράτησή του θα γίνει μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στην πορεία έγινε γνωστό ότι οι μελέτες του έργου για πολλούς και διάφορους λόγους (δεν υπήρχαν οικοδομικές άδειες ούτε και μελέτες στατικής επάρκειας!) καθυστερούσαν και χρειάστηκε να φτάσουμε στο Φεβρουάριο του 2021, δηλαδή 28 μήνες μετά την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας “το Νοσοκομείο Αγρινίου υπέβαλε τις μελέτες και στις 9/2/2021, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επέστρεψαν θεωρημένες τις μελέτες στο Νοσοκομείου Αγρινίου, ώστε να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων“. Σήμερα λοιπόν 28 μήνες μετά… εκκρεμεί ακόμη το τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων…

Προϋπήρχε φυσικά το ερώτημα -και πλέον γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό- πως είναι δυνατόν να δεσμεύονται πιστώσεις για ένα έργο που δεν έχει καμία μελετητική ωριμότητα και τελικά ως φαίνεται θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση περίπου τρία χρόνια μετά την ένταξή του; Ένα ερώτημα που μπορεί φυσικά να το απαντήσει ο καθένας κατά την κρίση του, ιδίως αν προσέξει τους χρόνους ένταξη και υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο εκείνης της εποχής (τέλη του 2018 – α’ εξάμηνο του 2019).

Και τέλος παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στην υπόθεση αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου, αξίζει να προσέξει κανείς ότι για περίπου 5.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων του παλιού Νοσοκομείου δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση και τη μετέπειτα χρήση του. Το συγκεκριμένο έργο αφορά την αναδιαμόρφωση ορισμένων τμημάτων των κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου, που πρόκειται να μετατραπούν σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΠΥ (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Ξενώνα Ατόμων με Ψυχικές Νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (Κτίριο Β) και σε χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ (Κτίριο Γ).