Ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Αγρινίου: “Τρεις λαλούν… και όλοι μαζί μας χορεύουν” για το Πανεπιστήμιο

Ο Π. Κατσούλης αν μη τι άλλο έχει το αισθητήριο να “διαβάζει” πολύ καλά την τοπική ΝΔ. Έχει και την εμπειρία της υπόθεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία καθώς ήταν δήμαρχος Μεσολογγίου, όταν το “σχέδιο Αθηνά” κατακρεούργησε το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Με ένα απολαυστικό του άρθρο σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις, με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τα όσα αποφασίστηκαν στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Αγρινίου.
“Τρεις λαλούν…και όλοι μαζί μας χορεύουν” για το πανεπιστήμιο!

Ευνοϊκότερη συγκυρία πολιτικού συσχετισμού δύναμης για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, δεν μπορεί θεωρητικά να υπάρξει. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, με ντόπιο υπουργό και σε σημαντικό χαρτοφυλάκιο, γαλάζιο Αιτωλοακαρνάνα Περιφερειάρχη και ομοϊδεάτη Δήμαρχο Αγρινίου, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Όμως η “κακοφωνία” και ο επικοινωνιακός εντυπωσιασμός όλων στο ζήτημα των πανεπιστημιακών σχολών του Νομού – οκτώ χρόνια μετά την εφαρμογή της λαίλαπας του σχεδίου “Αθηνά” από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – είναι άνευ προηγουμένου και δεν προϊδεάζει σε θετικές εξελίξεις.

Ο Υπουργός, παρ’ όλο που είναι μέλος της κυβέρνησης που:
 Πετσόκοψε τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών κατά 1,4 εκατ. ευρώ, – από 8,7 ευρώ πέρυσι σε7,3 εκατομμύρια το 2021 – με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε “οι υγειονομικές ανάγκες σε καθαριστικά, απολυμάνσεις, μάσκες και αντισηπτικά” (Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Παν. Πατρών, 9/10/2020). Κατάσταση που όμως η συνάδελφος του Υπουργός παιδείας, θεωρεί “ένα ακόμα βήμα στον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης”!
 Άφησε το ίδρυμα χωρίς μέλη ΔΕΠ, αφού κατένειμε μόλις 12 θέσεις για τις 28 αποχωρήσεις καθηγητών λόγω συνταξιοδότησης.

Πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου – στο μοναδικό που επέλεξε να λάβει μέρος – να θεσμοθετηθούν τώρα υπό την σκέπη αυτού του Πανεπιστημίου που λειτουργεί στα όρια της οικονομικής ασφυξίας, 10 συνολικά τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, με κάποια εξ αυτών να μην ανήκουν καν στη Γεωπονική Σχολή.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου δεν συγκινήθηκε από την πλουσιοπάροχη πρόταση του Υπουργού. Ζητά εδώ και τώρα την “επανίδρυση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο”. Πανεπιστήμιο που κατήργησε το κόμμα του οποίου είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος το 2013. Κατήγγειλε δε δημοσίως τον Πρύτανη, λέγοντας πως “έχουμε την αίσθηση ότι η Πρυτανεία μας εμπαίζει και ότι γινόμαστε αποδέκτες μιας εχθρικής συμπεριφοράς. Αναρωτιέμαι αν, η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι τόσο αναξιόπιστη…”.

O Περιφερειάρχης στέκεται ενδιάμεσα. Διαφωνεί τόσο με τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και με την πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου. Ζητά τη “συνέχεια της πορείας εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών”. “Καρφώνει” δε τους συνοδοιπόρους του, λέγοντας πως “όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση. Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα…”.

Μέσα σε αυτό το αλαλούμ δηλώσεων και ψηφισμάτων, εμφανίστηκαν ασθμαίνοντας και οι δύο βουλευτές της ΝΔ. Σε αντίθεση με το κυβερνητικό “τείχος προστασίας” που ύψωσε ο Περιφερειάρχης, κατέθεσαν από κοινού ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας. Την εγκαλούν για τη “μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής” και υιοθετούν και τις δύο αντιτιθέμενες διεκδικήσεις. Ήτοι και “την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στο νομό”, αλλά και την “εκ νέου ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο”! (Σε αυτό το σημείο η επιστήμη της λογικής σηκώνει τα χέρια ψηλά…).Κατά τ’ άλλα, “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με ΕΝΙΑΙΑ αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ πανεπιστημιακά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία”!Και υπάρχει κάποιος που θα μας πάρει σοβαρά;

Η τραγωδία επανάληψης ενός νέου σχεδίου “Αθηνά” είναι προ των πυλών, αν δεν κινηθούμε με εφικτά αιτήματα, προς δύο κατευθύνσεις. Προς την πλευρά της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, για την ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία. Προς την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, για την απόδοση των πόρων καθώς και του συνόλου των μελών ΔΕΠ που δικαιούται το Πανεπιστήμιο, ώστε να λειτουργήσει όλα τα τμήματα του στη Δυτική Ελλάδα.

Κατσούλης Παναγιώτης
Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής
Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου