Παπαναστασίου: «Αναζητείται λύση για το ιδιοκτησιακό των εργατικών κατοικιών»

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διευκρινίζει τα εξής:

Αναφορικά με συγκεκριμένα αιτήματα, κυρίως σε ό, τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, θα ήθελα να εξηγήσω, για μια ακόμη φορά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τις εργατικές κατοικίες.

Σύμφωνα με ΦΕΚ του 1976, στον Γενικό Κανονισμό Συνιδιοκτητών Οικισμού, ορίζεται με σαφήνεια ότι οι κοινόχρηστοι χώροι (πράσινο, πλατείες, πεζοδρόμια, οδοί, αίθουσες συγκεντρώσεως, παιδικές χαρές κτλ) των εργατικών κατοικιών ανήκουν στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (νυν ΟΑΕΔ). Σύμφωνα δε, με το συγκεκριμένο ΦΕΚ, τη μέριμνα για τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων έχει η Γενική Συνέλευση των επιμέρους διαχειριστών των εργατικών κατοικιών.
Προκύπτει λοιπόν ότι ο Δήμος Αγρινίου, όπως και όλοι οι Δήμοι της Χώρας, προχωρά, αποκλειστικά και μόνο, σε παρεμβάσεις συντήρησης από την αυτεπιστασία αν και δεν υποχρεούται καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητα του.

Η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας έχει προβεί σε μια σειρά εργασιών, συντηρήσεων και παρεμβάσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εντάξουμε έργα εντός των περιοχών αυτών γιατί δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στον Δήμο Αγρινίου. Στον αντίποδα εγκαλούμαστε γιατί δεν κάνουμε έργα εκεί που δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία. Πόσο λογικό μπορεί να ακούγεται αυτό το επιχείρημα ;

Επειδή όμως έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτ Ελλάδας, αναζητούμε κάθε νόμιμη λύση (τροποποίηση, μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εργατικών κατοικιών, προγραμματική σύμβαση με ΟΑΕΔ) προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση έργων εντός των εργατικών κατοικιών.