Το «Πράσινο+Μπλε» για τα αιολικά στη Βαράσοβα : ΑΠΕ, με σεβασμό και προϋποθέσεις…

από τη κορυφή της Κλόκοβας η Βαράσοβα και στο βάθος ο Πατραϊκός Κόλπος

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί δημοσία κατά των όποιων αποφάσεων για τοποθέτηση αιολικού πάρκου και ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα «Άγιο όρος Αιτωλίας» και να συνταχθεί με τους φορείς της περιοχής μας σε όποια νόμιμη ενέργεια αποφασίσουν.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες και προσφέρουν σημαντικά κατά των κλιματικών αλλαγών καθώς και στην ελάφρυνση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση στο όνομά τους, να δίνονται άδειες σε χαρακτηρισμένες προστατευόμενες περιοχές “Natura” ή ακόμα να καταστρέφονται περιοχές με θρησκευτική σημασία και ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα και φυσικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία και θα υποστεί της συνέπειες ή τα οφέλη.

Στο Δήμο Ναυπακτίας τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν αναλογικά πολλά αιολικά πάρκα τόσο σε δασικές περιοχές όσο και πολύ κοντά σε οικισμούς. Την ίδια στιγμή ωστόσο εκκρεμεί νομοθετικά έως και σήμερα το σοβαρότερων ερώτημα όλων. Τι γίνονται οι εγκαταστάσεις αυτές καθώς και η αποκατάσταση του χώρου φιλοξενίας μετά τα 25 χρόνια λήξης της σύμβασης και το τέλος λειτουργίας;

Από την πλευρά μας ως φορέας έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν στο μηνιαίο περιοδικό μας, για την ανάγκη ύπαρξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μόνη λύση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο και τους κινδύνους που υπάρχουν με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και κεντρικού σχεδιασμού από τη πολιτεία, που επιτρέπει την καταπάτηση του φυσικού πλούτου και τη κερδοσκοπία. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε με περιβαλλοντική ευαισθησία το σοβαρό αυτό θέμα των αιολικών πάρκων, ενημερώνοντας τους πολίτες της περιοχής μας και όχι μόνο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε»