Πέσαμε απ’ τα σύννεφα…

Και ξαφνικά τα social media “έπεσαν” με τις εικόνες συγχρωτισμού στο κέντρο του Αγρινίου, όπου δεκάδες νέοι το βράδυ του Σαββάτου απολαμβάνουν στο χέρι το ποτό τους…

Και πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να σχολιάσουν ο καθένας από τη σκοπιά του. Άλλος για να πει πως καλά κάνουν οι νέοι, αφού δεν αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τα δεδομένα της πανδημίας, άλλος για να αναρωτηθεί που είναι η αστυνομία, άλλος για να ζητήσει να ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Το θέμα είναι ότι μέσα στο παρατεταμένο lockdown έχει χαθεί η… μπάλα, γιατί -όχι τώρα- αλλά ουσιαστικά από την έναρξη του δεύτερου lockdown, όποιος μπορεί να παρανομεί το κάνει. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμβαίνει και σε άλλους κλάδους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εδώ στο Αγρίνιο, όπου είτε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, είτε και τώρα ακόμη, κάποιες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου εξυπηρετούν πελάτες τους εντός του καταστήματος.

Και παρανομεί κάποιος είτε γιατί θέλει να έχει έσοδα η… μισοκλειστή επιχείρησή του και παίρνει το ρίσκο του προστίμου, είτε με κάποιο τρόπο εκτιμά ή ενδεχομένως έχει “εξασφαλίσει” πως δεν θα υποστεί τις συνέπειες της παρανομίας. Αυτή ήταν η Ελλάδα εξάλλου και πριν τον κορονοϊό: όποιος μπορεί παρανομεί…

H εν γένει στάση της Αστυνομίας προκαλεί και όχι αδικαιολόγητα επίσης πολλές συζητήσεις. Ας διαβάσει κανείς όμως την κακογραμμένη ΚΥΑ των μέτρων κατά της πανδημίας και μετά ας επιχειρήσει να σκεφτεί πως θα εφαρμοστεί και αν τελικά μπορεί να εφαρμοστεί, όταν κάποιος πέρνει έναv καφέ ή ένα ποτό take away και πηγαίνει και κάθεται με την παρέα του 10 μέτρα πιο κάτω ή στο απέναντι πεζοδρόμιο….

Το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον συνολικά στη χώρα δεν μιλάμε για διαχείριση της πανδημίας, αλλά για ένα εκτροχιασμένη κατάσταση από πολλές απόψεις… Έτσι από μια σκοπιά όλοι έχουν δίκιο… και ο φοιτητής που θέλει να κάνει το πάρτυ του και ο μαγαζάτορας που “ασφυκτιά” από το lockdown και θέλει να επαναλειτουργήσει και αυτός που λέει “τηρήστε τα μέτρα μπας και τελειώσουμε κάποια στιγμή”.