ΥΠΟΙΚ : Πάνω από 624 εκατ. σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα

Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 624 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:

1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
 258 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 34.452 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.279 ευρώ.
 27 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 217 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.782 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 100 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 602 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
 τα 149 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας,
 τα 335 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και
 τα 118 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

2ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα
Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στον μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
 4.908.567 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 305.875 ευρώ στον τομέα της παραγωγής ανθέων.
 370.575 ευρώ στον τομέα της παραγωγής σπαραγγιών.
 7.000 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
 383.900 ευρώ στους τομείς α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
 14.852.900 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
 963.384 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

3ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων
 Πρώην Ειρηνοδικείο Κλειτορείας (ΠΕ Αχαΐας)
Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τη 18η/5/2021.

 Πρώην Ειρηνοδικείο Ανδρίτσαινας (ΠΕ Ηλείας)
Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τη 18η/5/2021.

 Πρώην Εργοταξιακοί Χώροι Αντιρρίου (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
Ο διαγωνισμός για την πώληση κρίθηκε άγονος, σχεδιάζεται όμως επαναπροκήρυξή του.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνολικού ύψους άνω των 624 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή».

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, o Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.