«Χαλάρωση» με τετραπλάσιους διασωληνωμένους

Η «χαλάρωση» του lockdown και το άνοιγμα του λιανεμπορίου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης πριν προλάβει να γράψει το ημερολόγιο πρωταπριλιά. Γιατί, προφανώς θα ήταν μεγάλη ειρωνεία να ανακοινώνονταν χθες η «χαλάρωση» του lockdown.

To παράδοξο της υπόθεσης είναι πως όταν ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 είχαμε περίπου 180 διασωληνωμένους και προχθές που ανακοινώθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου είχαμε περίπου 740… Κι όμως αυτό που ζούμε δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο! Αν και βεβαίως θα μπορούσε να είναι και πρωταπριλιάτικο αστείο και τραγική ειρωνεία.

Γιατί, για παράδειγμα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας κοροϊδεύαμε κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού βορά που επέλεξαν μια «ελεγχόμενη» ανοσία της αγέλης, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι προς τα εκεί οδεύουμε και εμείς… Μπορεί βεβαίως να υπάρχει η κόπωση του πληθυσμού και η ψυχολογική επιβάρυνση από τα περιοριστικά μέτρα, αλλά δυστυχώς αυτή είναι μία πολύ μικρή πτυχή του προβλήματος. Η καρδιά του προβλήματος από το παρατεταμένο lockdown είναι η οικονομία.

Έτσι προκύπτει το λεγόμενο «ελληνικό παράδοξο», όταν δηλαδή ο Μακρόν στη Γαλλία ανακοινώνει lockdown ενός μήνα, εμείς με ιστορικό ρεκόρ διασωληνωμένων και κρουσμάτων να ανακοινώνουμε ανοίγματα.