Επτά νέα στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης στην Αιτωλοακαρνανία

Πέρα από το σημερινό αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία (42 νέα κρούσματα) η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιείχε και άλλα στοιχεία που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία αναφορικά με τις μεταλλάξεις του covid. Στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν από τους ελέγχους του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης επτά νεοαπομονωθέντα στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 897 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021.Από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene. Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (βρετανική μετάλλαξη) μεταξύ αυτών και τα επτά που εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά μέχρι στιγμής στην Αιτωλοακαρνανία έχουν εντοπιστεί 15 στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης, καθώς ένα της μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2).