«Φρένο» σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις από ΥΠΟΙΚ

Κατεβαίνει ο πήχυς των προσδοκιών όσον αφορά τις ευνοϊκές παρεμβάσεις που θα γίνουν κατά την υποβολή και εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να αποφύγει μέτρα με αυξημένο δημοσιονομικό κόστος, όπως η γενικευμένη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί μέσα στο 2020 λόγω πανδημίας και να επικεντρωθεί σε διευκολύνσεις που δεν θα επηρεάσουν αισθητά το τελικό αποτέλεσμα του βεβαιωθέντος φόρου, όπως για παράδειγμα η παροχή «προστασίας» από τα τεκμήρια διαβίωσης ή από τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν συλλέξει την απαιτούμενη αξία ηλεκτρονικών πληρωμών. Ως «δύσκολο θέμα» το οποίο θα αντιμετωπιστεί την τελευταία στιγμή και αφού θα υπάρχει εικόνα για το ύψος των δηλωθέντων επιχειρηματικών κερδών, αντιμετωπίζεται ο φετινός υπολογισμός της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, το αν θα μειωθεί και φέτος ο συντελεστής από το επίπεδο του 100% που είναι σήμερα ή όχι, θα εξαρτηθεί από τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς μείωση του συντελεστή φέτος, μεταφέρει φορολογικά βάρη (αλλά και δημοσιονομικό χώρο) στον προϋπολογισμό του 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή την απαλλαγή και για φέτος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ αλλά και των αλιέων της παράκτιας αλιείας από το τέλος επιτηδεύματος, μέτρο που ίσχυσε και πέρυσι για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι το τέλος επιτηδεύματος θα «παγώσει» συνολικά φέτος για τους επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί τους περισσότερους μήνες του 2020 ή ότι τουλάχιστον θα καταλογιστεί μόνο το τέλος που αντιστοιχεί στους μήνες κανονικής λειτουργίας των επιχειρήσεων (σ.σ. δηλαδή αν κάποιος δούλεψε κανονικά τους έξι από τους 12 μήνες του 2020 να πληρώσει το 50% του τέλους επιτηδεύματος και όχι το 100%). Ηδη, όμως, υπάρχουν αρκετές αντίθετες απόψεις στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να «θυσιαστεί» ακόμη περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τους επαγγελματίες οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί με περισσότερο από 8,3 δισ. ευρώ μόνο μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Γεγονός είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη αγωνία για τη φετινή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν δείξει ότι δεν έχει καταγραφεί μεγάλη μείωση πραγματικού εισοδήματος μέσα στο 2020 λόγω των μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν πέρυσι. Ωστόσο, στις φορολογικές δηλώσεις θα αποτυπωθεί «αντικατάσταση» εισοδημάτων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία υπάγονται κανονικά σε φόρο εισοδήματος, από οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες απαλλάσσονται του φόρου (σ.σ. αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μη επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις κ.λπ.). Αυτό σημαίνει και πιθανότητα κατακόρυφης μείωσης του βεβαιωθέντος φόρου. Ειδικά μάλιστα για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι δεδομένο ότι σχεδόν το σύνολο θα πληρώσει φέτος αισθητά λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, ακόμη και να δηλώσουν τα ίδια κέρδη με το 2019 (σ.σ. κάτι που προφανώς δεν αναμένεται να συμβεί για την πλειονότητα των επαγγελματιών λόγω της πανδημίας).

Αυτό θα συμβεί διότι:

1. Ενεργοποιείται για πρώτη φορά η καινούργια φορολογική κλίμακα που προβλέπει συντελεστή φορολόγησης 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του εισοδήματος αντί για 22% που ήταν ο αντίστοιχος συντελεστής πέρυσι.

2. Δεν θα επιβληθεί φέτος η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, κέρδη επιχειρήσεων, μερίσματα κ.λπ.

Διευκολύνσεις χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος αναμένεται ότι θα προχωρήσουν κανονικά. Ο σχετικός κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (σ.σ. προκειμένου να ανοίξει και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά το Πάσχα) περιλαμβάνει:

1. Την απαλλαγή από τα (πιθανά) πρόστιμα για τη μη συγκέντρωση ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Είναι ένα ανώδυνο δημοσιονομικά μέτρο, καθώς ούτως ή άλλως δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από πρόστιμα.

2. Τις διευκολύνσεις για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Αλλη μια ανώδυνη δημοσιονομικά παρέμβαση, καθώς ακόμη και να καταργούνταν πλήρως φέτος τα τεκμήρια για όλους (κάτι που δεν υπάρχει ως σκέψη λόγω της ηθικής διάστασης του θέματος, δηλαδή να μην ευνοηθούν φοροφυγάδες) το δημοσιονομικό κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 70-80 εκατ. ευρώ.

πηγή : kathimerini.gr