Η εποχή κυοφορεί εξελίξεις – Να μην παρασυρθούμε από το… γκολ του Δένδια

Τεράστιος ο ενθουσιασμός για το… εκτός έδρας γκολ του Νίκου Δένδια. Και όχι αδικαιολόγητα. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τα είπε ορθά κοφτά στον Τούρκο ομόλογό του και κατά ποιον τρόπο πήρε τη ρεβάνς για τα όσα είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν πριν μερικά χρόνια στο καναπέ του προεδρικού μεγάρου, έχοντας απέναντί του τον Προκόπη Παυλόπουλο. Δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός γιατί, οι προκλήσεις των Τούρκων δεν περιορίζονται μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου είναι γνωστές οι διεκδικήσεις τους, αλλά και σε ρητορικό επίπεδο, καθώς συχνά – πυκνά η τουρκική ηγεσία μιλά υποτιμητικά για τη χώρα και την ηγεσία της.

Και η αλήθεια είναι ότι και ο λαός έχει ανάγκη από κάποιο ενθουσιασμό, κάτι που θα του δώσει κάποια αυτοπεποίθηση, κάτι που θα ξεφεύγει από τα ειωθότα της κατευναστικής πολιτικής, που ακολουθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.

Όμως δεν επιτρέπεται να μείνουμε στον ενθουσιασμό. Αντιθέτως. Πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε όσα γίνονται πίσω από τις κάμερες. Γιατί, κακά τα ψέματα, ζούμε πλέον σε μια εποχή, που ολοένα και πιο έντονα φαίνεται ότι κυοφορεί εξελίξεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και από τα Βαλκάνια, μέχρι την Κύπρο, το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τη Συρία. Εξελίξεις που ενδεχομένως να φέρουν ανάφλεξη και ακόμη και αλλαγές συνόρων. Και δυστυχώς όσα γίνονται και όσα συζητιούνται πίσω από τις κάμερες δεν τα ξέρουμε…