Με από χρόνια αναμονής, για την ακρίβεια από τα τέλη του 2015 που ήταν αδειοδοτημένες οι μελέτες των έργων περιβαλλοντικής αναβάθμισης της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ “Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιεία & Θάλασσα” με προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ.
Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών (που είναι Φορέας Υλοποίησης του έργου) επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή του Μεσολογγίου προκειμένου να προχωρήσει σε αυτοψία στην περιοχή της Τουρλίδας, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να μην υπάρξει “εμπλοκή” με το έργο ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας που πρόκειται να ξεκίνησει να κατασκευάζεται το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr μέσα στο καλοκαίρι σε περίπου τρεις μήνες, το Υπουργείο Υποδομών θα βγάλει στον “αέρα” το διαγωνισμό για το μεγάλο έργο της Λιμνοθάλασσας και θα ξεκινήσεις τις διαδικασίες δημοπράτησης.
«Κατασκευή συμπληρωματικών έργων αναβάθμισης οικοσυστημάτων Ν/Δ Αιτωλοακαρνανίας»
Αποτελεί το κυρίως τεχνικό έργο, οι εργασίες υλοποίησης του οποίου καθορίσθηκαν από τις εγκεκριμένες μελέτες, με στόχο την προστασία και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
• Άρση αναχώματος στη Νίδοβα Αιτωλικού.
• Επέκταση του δυτικού υφαλαύλακα της κεντρικής λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και διάνοιξη νέου μικρού υφαλαύλακα δυτικά του απομένοντος αναχώματος Πόρου – Ντολμά.
• Άρση συνολικά έξι αναχωμάτων στο σύμπλεγμα Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κατασκευή νέων γεφυρών στη παλιά θέση της 7ης και της 3ης καμάρας και επισκευή των οδοστρωμάτων στο δρόμο Τουρλίδας.
• Παρεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών στη διώρυγα ΔΧΧ, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργία της.
• Άρση παλαιών φραγμών στην περιοχή του Αιτωλικού και αντικατάσταση φραγμών με νέου τύπου στις υπόλοιπες περιοχές της λιμνοθάλασσας.
• Έργα διάχυσης νερών αποχέτευσης – αποστράγγισης αντλιοστασίων D1, D2 και τάφρου ΤΙΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
• Έργα μεταφοράς αποστραγγιστικού νερού τάφρων ΤΙ και ΤΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, με την διαμόρφωση νέας τάφρου προσαγωγής του νερού της ΤΙΙ προς το νέο προβλεπόμενο αντλιοστάσιο D6a και την κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού που οδηγεί – εκτρέπει τις παροχές του D6a στην ΤΙΙΙ.
• Έργα ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο αντλιοστάσιο D6a και ανακαίνιση του
ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των υφισταμένων αντλιοστασίων D1 και D2 (στο D6 δεν προβλέπεται καμία επέμβαση), καθώς και
• Έργα επαναπλημμυρισμού σε περιοχές του Δέλτα Αχελώου με τη δημιουργία υγροτοπικής λίμνης.