ΕΣΠΑ + Ταμείο Ανάκαμψης, σημαίνουν ότι πρέπει να γίνουμε διπλά ικανοί στην απορρόφηση πόρων

Να προσανατολιστούμε σε μια νέα γενιά ώριμων έργων προς υλοποίηση, ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου, κατά τη τοποθέτησή του στην εναρκτήρια εκδήλωση διαβούλευσης για το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην Δυτική Ελλάδα θα κατευθυνθούν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 600 εκατ. ευρώ, έναντι 445 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Προσθετικά σε αυτούς του πόρους έρχονται και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Δ. Σκάλκος, με δεδομένο τους αυξημένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει συνολικά η χώρα να αυξήσει τη δυνατότητα να απορροφά πόρους μέσα από ώριμα έργα. Δίνοντας μια τάξη μεγέθους ο Δ. Σκάλκος ανέφερε ότι η Ελλάδα την περίοδο 2016-2019 κατάφερε να απορροφήσει 5 δισ. ευρώ περίπου, άρα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να διπλασιάσει την ικανότητα να τρέχει, να ωριμάζει, να υλοποιεί και να αποπληρώνει έργα.

Για την πρόκληση αυτή που υπάρχει ενόψει ο Δ. Σκάλκος ανέφερε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να κινητοποιήσει Τεχνική Βοήθεια, προς τους δικαιούχους των έργων, δηλαδή τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το εργαλείο των Χωρικών Επενδύσεων χαρακτηρίζοντάς τον ως καθυστερημένο στην απορρόφηση, επειδή δεν βρίσκονται όλοι οι δήμοι στο ίδιο επίπεδο διαχειριστικής επάρκειας.