Στα χνάρια της Περιφέρειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ

Μετά την Περιφέρεια και το Υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται Τεχνική Βοήθεια στους Δήμους ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ αυξημένο θα είναι το ΕΣΠΑ της νέα προγραμματικής περιόδου (2021-2027), που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για τα επόμενα επτά χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει διαθέσιμα περίπου 600 εκατ. ευρώ, καθώς η αυξημένη κατανομή οφείλεται στο γεγονός ότι στο νέο ΕΣΠΑ κατανέμονται συνολικά περισσότερα χρήματα στις Περιφέρειες, αλλά και στο γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται –δυστυχώς- στην κατηγορία των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών, αφού παραμένει σταθερά κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου είναι διπλή: αφ’ ενός να υπάρχουν ώριμα έργα προκειμένου να απορροφηθούν τόσο οι πόροι του ΕΣΠΑ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης και αφ’ ετέρου οι πόροι να χρησιμοποιηθούν σε έργα και δράσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κτλ για να «ξεκολλήσει» η Δυτική Ελλάδα από τον πάτο των αναπτυξιακών δεικτών.

Στην προχθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση για τη διαβούλευση του νέου ΕΣΠΑ παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης έδειξε να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πρόκλησης και έσπευσε να θέση ψηλά τον πήχη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Δυτική Ελλάδα «δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πρωτιά και την πρωτοπορία»…

Το ενδιαφέρον ότι το μέγεθος της πρόκλησης δείχνει να αντιλαμβάνεται και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ανέφερε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να κινητοποιήσει Τεχνική Βοήθεια, προς τους δικαιούχους των έργων, καθώς -όπως ανέφερε- θα πρέπει να υπάρχει ωριμότητα στα νέα έργα που θα προταθούν, ώστε συνολικά η χώρα να μπορέσει να διπλασιάσει την ικανότητά της να απορροφά πόρους, από τη στιγμή που υπάρχουν οι αυξημένοι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα διαθέσει δύο εκατ. ευρώ για την υποβοήθηση των τεχνικών της υπηρεσιών μέσω τεχνικού συμβούλου, αλλά και δύο ακόμη εκατ. ευρώ –και αυτό είναι πανελλαδική πρωτοτυπία- για την υποβοήθηση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου και με αυτοί με τη σειρά τους να ωριμάσουν τα έργα που θέλουν να προωθήσουν.

Ως γνωστόν υπάρχουν αρκετοί δήμοι πανελλαδικά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ακόμη και δήμοι «μεσαίου» μεγέθους που έχουν υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, αλλά και μικρότεροι – μειονεκτικοί δήμοι, που δεν διαθέτουν καν διαχειριστική επάρκεια στις υπηρεσίες τους για να ωριμάσουν έργα. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετούς δήμους, ανάγκασε τα προηγούμενα χρόνια ορισμένους δημάρχους της περιοχής στις θέσεις των ειδικών συνεργατών που δικαιούνται να προσλάβουν μηχανικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν έστω στις στοιχειώδεις ανάγκες.

Έτσι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χαιρετίζεται από τις δημοτικές αρχές της περιοχής ως μια θεσμική καινοτομία, αφού μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι και η ΚΕΔΕ έθετε το θέμα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων στην παρούσα, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς μέχρι τώρα θα υπάρξει κάποια πρόταση που επιλύει το ζήτημα.

Ήδη μέσω των επαφών ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί η λίστα των μελετών που θα προωθηθούν στον ενιαίο τεχνικό σύμβουλο –μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου παλαιότερες μελέτες που δεν μεταφράστηκαν σε έργα (ελλείψει πόρων) θα επικαιροποιηθούν- ενώ αξιοσημείωτο είναι όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά από μελέτες, τους προϋπολογισμούς τους και τη διαδικασία δημοπράτησής τους, εκτός από ταχύτητα από τα δύο εκατομμύρια που θα διαθέσει η Περιφέρεια για τον τεχνικό σύμβουλο των Δήμων θα προκύψει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Εκτιμάται ότι από το όλο εγχείρημα μπορεί να προκύψουν μελέτες που υπό άλλες συνθήκες ίσως κόστιζαν ακόμη και 20 εκατ. ευρώ!