Αιτωλοακαρνανία : Δεν καλύπτεται… το «χαμένο έδαφος» στους εμβολιασμούς

Στην 68η θέση μεταξύ 74 Περιφερειακών Ενοτήτων σε σχέση με τους εμβολιασμούς παραμένει «κολλημένη» η Αιτωλοακαρνανία. Παρά την ενεργοποίηση κάποιων εμβολιαστικών γραμμών στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, το «χαμένο έδαφος» της Αιτωλοακαρνανίας στους εμβολιασμούς δεν καλύπτεται…

Όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στο 18,5% του πληθυσμού (μιλάμε ήδη για πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμούς της πρώτης δόσης), στην Αιτωλοακαρνανία μόλις το 13,5% του τοπικού πληθυσμού έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου. Η εξαγγελία εννέα νέων εμβολιαστικών γραμμών (πέντε στο Μεσολόγγι, τέσσερις στο Αγρίνιο) δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ως προς την έναρξη της λειτουργία τους, καθώς «σκαλώνει» στο προσωπικό, που θα στελεχώσει αυτές τις νέες γραμμές.

Το πιθανότερο με τα σημερινά δεδομένα είναι να ενεργοποιηθούν κάποιες από τις εξαγγελθείσες γραμμές αμέσως μετά το Πάσχα. Όμως κάτι τέτοιο προφανώς δεν αρκεί… Ίσως να απαιτείται ένα mega εμβολιαστικό κέντρο στην Αιτωλοακαρνανία ή η ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των εμβολιαστικών κέντρων, με δεδομένο ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας.

Οι αυξημένες παραδόσεις των εμβολίων στη χώρα μας τόσο τον Μάιο, όσο και κατά Ιούνιο, ίσως να φέρουν ένα mega εμβολιαστικό κέντρο στην Αιτωλοακαρνανία. Οι προτάσεις, που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, που είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν με την παραχώρηση χώρων, αλλά ακόμη και υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί στις κοινωνικές τους δομές, προτάσεις που δεν προχώρησαν έως τώρα, δεν αποκλείεται προσεχώς να ιδωθούν υπό το πρίσμα της ακόμη μεγαλύτερης διαθεσιμότητας από τις νέες παρτίδες των εμβολίων. Εφόσον επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό και αν υιοθετηθούν οι προτάσεις των Δήμων της περιοχής, ενδεχομένως υπάρξουν κάποια μίνι… mega… εμβολιαστικά κέντρα για να επιλυθούν παράλληλα και κάποια χωροταξικά θέματα που ανακύπτουν σε ορισμένες από τις δομές υγείας.