Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας : Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη, εν μέσω πανδημίας το αντιλαϊκό της έργο, προωθώντας τωρα την αναμόρφωση της λειτουργίας των Λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας φέρνει το θέμα για συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αύριο, Τρίτη 27 Απριλίου καταθέτοντας το ψήφισμα του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πάτρας.

Τα μέτρα που περιέχονται και στο 4ο σχέδιο νόμου όχι μόνο δεν βάζουν τάξη όπως διαμηνύουν στις λαϊκές αγορές αλλα θα αποτελέσουν ταφόπλακα στον χαρακτήρα του ίδιου του θεσμού των λαϊκών αγορών, όπως τον ξέρουμε μέχρι και σήμερα.

➢ Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι την λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα ολα τα δικαιολογητικα του (Φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα,εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα ). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση ίδιας της άδειας. (αρ.27 και αρ.37)
➢ Σε περίπτωση ισοβαθμίας στις προκηρύξεις ,μεταξύ των πωλητών τη θέση τελικά την παιρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα , και ο επαγγελματίας με την μεγαλύτερη οικονομική προσφορά. (αρ.28)
➢ Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης(Δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας τη ζωή των εργαζομένων λάστιχο( Αρ.8)
➢ Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατα πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει την θέση του στην λαϊκή. (αρ.37) όπως πχ
● Η μη καταβολή από τον επαγγελματία του ημερησιου τέλους για πάνω από 2 μήνες
● Η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω το 70% επι της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ
● Η βεβαίωση παράβασης κατα τη διάρκεια ελέγχου με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 3 φορές
● Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά (φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης, κτλ)
➢ Ο Νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος Νομοσχεδίου , απο το τι είδη θα πωλούνται , με ποιους όρους,μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στην λαϊκή αγορά.(Αρ.54)

Οι παραπάνω αλλαγές θα έχουν ως συνέπεια:
1. να πεταχτούν εκτός λαϊκής αγοράς χιλιάδες παραγωγοί και έμποροι που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ‘’χρυσοπληρώσουν’’ για να διατηρήσουν την άδειά τους.
2. να μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα προσφοράς των προϊόντων σε χαμηλές τιμές και το αυξημένο κόστος λειτουργίας θα μετακυληθεί τελικά στους καταναλωτές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών και παραγωγών λαϊκών αγορών καταδικάζοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
❏ να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης,
❏ να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα,
❏ να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας πωλητής να μην βρεθεί στην ανεργία,
❏ το κράτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενισχυθούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσα από δημόσιους φορείς διαχείρισης να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των λαϊκων αγορών αλλά και να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές εν μέσω πανδημίας με το συνολο των επαγγελματιών και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

26/4/2021
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας
Αγγελοπούλου Αναστασία
Αθανασόπουλος Τρύφων
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μωραΐτης Νίκος