Ο «εμφύλιος» στον Εμπορικό Σύλλογο για το ωράριο της Μεγάλης Παρασκευής

Προκλητική χαρακτήρισε η Εμπορική Συλλογική Κίνηση τη δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτη Κωστίκογλου αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η δήλωση του Σ. Κωστίκογλου στα τοπικά μέσα πως «Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν έχει βγάλει κάποια ενημέρωση για την αυριανή ημέρα. Αν κάποιος επιθυμεί να το κάνει ο νόμος δεν του το απαγορεύει, γιατί η Κυριακή των Βαΐων είναι μέσα στις οκτώ του χρόνου στις οποίες όποιος θέλει ανοίγει, είναι καθαρά στην κρίση του καθενός» είναι σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και στελέχη της Εμπορικής Συλλογικής Κίνησης, Αλ. Μοσχονά, Απ. Καλαϊτζόπουλο, Κ. Γιαννόπουλο, ψευδής, παραπλανητική και τουλάχιστον απαξιωτική για το Δ.Σ. του Ε.Σ.Α.

«Η διαστρέβλωση των γεγονότων και των αποφάσεων των Συμβουλίων αποτελεί Συνδικαλιστικό Έγκλημα. Ο Πρόεδρος με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς των κ.κ. Γκάτση, Γιοπάνου, Δεληγιάννη, Μπερερή, έκανε μία «μικρή» διόρθωση της τελευταίας στιγμής στο εορταστικό πρόγραμμα που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος και έσβησε χωρίς να μας ενημερώσουν την Κυριακή των Βαΐων που αναγραφόταν ΚΛΕΙΣΤΑ. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε για αυτό, ουδέποτε ενημερωθήκαμε, ουδέποτε συμφωνήσαμεΗ χρονική στιγμή δε που επέλεξε ο κ. Κωστίκογλου να προβεί σε αυτή τη δήλωση, Σάββατο μεσημέρι με την αγορά κλειστή και μηδενικό χρόνο αντίδρασης, προκαλεί εύλογες απορίες ως προς το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί δημιουργώντας σύγχυση και αναστάτωση στην αγορά. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η δήλωση βέβαια αυτή δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είχε ήδη προηγηθεί το φιάσκο με τη μη εξασφάλιση της ειδικής άδειας για το άνοιγμα των καταστημάτων μας τη Μ. Παρασκευή στις 11.00 αντί για τις 13.00 κάτι που πετύχαινε ο Σύλλογος για δεκαετίες. Η προσωπική τους συνδικαλιστική αποτυχία βαφτίστηκε και έγινε προσπάθεια να περάσει επικοινωνιακά ως αγκύλωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το χειρίστηκαν μόνοι τους, δε μας ρώτησαν, δε μας ενημέρωσαν. Και ΑΠΕΤΥΧΑΝ.Ο τρόπος που τα μέλη του «Ενωμένου» Εμπορίου αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται τα του Συλλόγου μας μόνο τέτοια αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει» αναφέρει η Συλλογική Εμπορική Κίνηση.

Από την πλευρά του ο Σ. Κωστίκογλου και τα άλλα μέλη της παράταξης «Ενωμένο Εμπόριο» σημειώνουν ότι «οι συνάδελφοι της Συλλογικής Κίνησης του ΔΣ, αντί να επικεντρωθούν σε αυτά που έχουν συσσωρευτεί με τα συνεχόμενα υποχρεωτικά lockdown, προτιμούν να προβάλουν ένα θέμα για τη λύση του οποίου δεν έχουμε σαν ΔΣ καμία ευθύνη».

Στην απάντησή τους σημειώνουν : «Η Συλλογική κίνηση (Α. Μοσχονά, Α. Καλαϊτζόπουλος, Κ. Γιαννόπουλος) που συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ε.Σ.Α. με κατηγορεί προσωπικά αλλά και τα μέλη της πλειοψηφίας του ΔΣ ότι δεν καταφέραμε να ανοίξει η αγορά την Μ. Παρασκευή στις 11 π.μ., αντί στις 13.00, και ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Γιατί λοιπόν είχαμε αυτή την εξέλιξη;
Το ΠΑΣΧΑ του 2019 ο ΕΣΑ ανακοίνωσε το Πασχαλινό ωράριο με έναρξη λειτουργίας της Αγοράς την Μ. Παρασκευή ώρα 11.00. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Επιθεώρηση Εργασίας του Αγρινίου επικοινώνησε με τον ΕΣΑ και τον ενημέρωσε ότι δέχθηκε καταγγελία από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Πατρών, ότι παρανόμως ανοίγει η Αγορά στο Αγρίνιο στις 11.00. Το πρώην ΔΣ του ΕΣΑ διερεύνησε τη δυνατότητα να δοθεί η άδεια από τον Δήμο Αγρινίου κι αυτό τελικά συνέβη με την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αγρινίου που ήταν προϋπόθεση για να δοθεί.Το 2020 δεν χρειάστηκε να γίνει καμία ενέργεια γιατί η Αγορά ήταν ΚΛΕΙΣΤΗ λόγω της Πανδημίας . Τη φετινή χρονιά το νέο ΔΣ, γνωρίζοντας το τι έχει συμβεί το 2019, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο για να εξασφαλίσει την άδεια από τον Δήμο Αγρινίου, για έναρξη λειτουργίας της Αγοράς στις 11, ζητώντας εγγράφως την σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων που όμως ΔΕΝ ΕΔΟΘΗ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ; ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΔΣ υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ωράριο λειτουργίας της Αγοράς για την Μ. Παρασκευή από τις 13.00 έως στις 19.00 κι αυτό για να είναι σύμφωνα με τον νόμο και για να μην υπάρξουν προβλήματα στην Αγορά. Θέλω επίσης να γνωρίσω σε όλους και ιδιαίτερα στους συναδέλφους της Συλλογικής Κίνησης ότι το Σάββατο 24-4-2021 ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την λειτουργία της Αγοράς της Μ. Εβδομάδας με Υπουργική απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.26380/24-4-2021 που αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι για την Μ. Παρασκευή το ωράριο είναι από τις 13.00 έως στις 19.00, απόφαση που είναι πάνω από οποιαδήποτε άλλη που είχε ληφθεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή. Την αναλυτική αυτή παρουσίαση των γεγονότων την έκανα όχι για να σταματήσει η όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί αλλά κυρίως για τα ΨΕΜΑΤΑ και τη ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ. Οι συνάδελφοι της Συλλογικής Κίνησης επέλεξαν τη Μ. Εβδομάδα να με κατηγορήσουν, εμένα προσωπικά αλλά και τους συναδέλφους της πλειοψηφίας του ΔΣ.

Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουν την πλήρη απουσία τους όλο αυτό το διάστημα από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε για να ενημερώνουμε τους Συναδέλφους, να είμαστε δίπλα τους σε αυτή την δύσκολη χρονιά, να αναδεικνύουμε, να προβάλλουμε τα προβλήματα και να πιέζουμε για λύσεις. Οι συνάδελφοι της Συλλογικής Κίνησης λίγο πριν τις εκλογές το καλοκαίρι του 2020 είχαν δείξει δείγματα συμπεριφοράς τους κυρίως με τα γραπτά τους. Δυστυχώς για αυτούς, αυτά μένουν. Εξακολουθούν όμως να το κάνουν και σε περίοδο πανδημίας και στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας και είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να υπάρχει κάτι ανάλογο σε όλη τη χώρα. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε αυτή την τακτική που επιλέγουν οι συνάδελφοι της Συλλογικής κίνησης, που μόνο κακό κάνει στα μέλη του ΕΣΑ και γενικότερα στην αγορά, ιδιαίτερα τέτοιες ημέρες. Θα εξακολουθούμε όπως υποσχεθήκαμε πριν τις εκλογές να δουλεύουμε προς όφελος όλων των συναδέλφων, να ασκούμε πίεση όποτε χρειάζεται και να προασπίζουμε τα συμφέροντα τους».