Tηλεδιάσκεψη Καραγκούνη με τοπικούς φορείς

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με αρμόδιους τοπικούς φορείς πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής «Νέας Δημοκρατίας» Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης μέσω των υπηρεσιών της τηλεδιάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ο βουλευτής ενημερώθηκε πλήρως για τα προβλήματα- κατάλοιπα της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν διάφοροι επιστημονικοί- εμπορικοί κλάδοι της Ιεράς πόλης του Μεσολογγίου αλλά και για την πορεία του Εμβολιασμού στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Σπυρόπουλος Βασίλης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Παϊσιος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μεσολογγίου, Τριβλής Αριστόβουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Μεσολογγίου, Παπαδημητρόπουλος Διονύσιος καθώς και ο Γραμματέας Αντωνόπουλος Σπυρίδων και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, Παπαδόπουλος Παναγιώτης.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου, κος Παϊσιος ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες λειτουργίας των τοπικών δικαστηρίων, στη συνδρομή του Ιατρικού συλλόγου Μεσολογγίου για την διεξαγωγή ελέγχων στις εισόδους των δικαστηρίων και την όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία αυτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και στην εξαιρετικής σημασίας προς αυτόν τον σκοπό εθελοντικής βοήθειας. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα υποδομής των τοπικών δικαστηρίων και στην επιτακτική ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης αυτών.

Εν συνεχεία ο κος Τριβλής ως πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μεσολογγίου οδήγησε την συζήτηση στην «επιχείρηση του εμβολιασμού», γνωστοποιώντας στον κ. Καραγκούνη την ύπαρξη αδικαιολόγητου φόβου γύρω από το εμβόλιο της «AstraZeneca» που προκάλεσε και ορισμένες ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών αλλά και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους περιορισμένης ζήτησης εμβολιασμούς. Σημείωσε δε, ότι προς την εξυπηρέτηση της «επιχείρησης του εμβολιασμού» έχει ζητηθεί και είναι σημαντική η βοήθεια του ελληνικού ερυθρού σταυρού η οποία παρέχεται με την κατά τόπους τοποθέτηση εμβολιαστικών- διαγνωστικών περιπτέρων (τα λεγόμενα kiosks).

Ακολούθως, ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου, κος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αγαστής συνεργασίας με τον ιατρικό σύλλογο και στην συμβολή του κ. Τριβλή στην ομαλή πραγματοποίηση των εμβολιαστικών δόσεων. Ενημέρωσε τον κ. Καραγκούνη για την εξέλιξη του εμβολιασμού στην περιοχή σημειώνοντας ότι το νοσηλευτικό- διοικητικό προσωπικό συμβάλει τα μέγιστα προς αυτό το σκοπό με αποτέλεσμα να διεξάγονται καθημερινά τουλάχιστον 50 εμβολιασμοί την ημέρα, ενώ ο αριθμός των συνολικών εμβολιασμών υπερβαίνει τους 3000. Αναφέρθηκε βέβαια και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας: στην σταδιακή μείωση των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ από 49 σε 22 λόγω έντονης διασποράς του ιού, στο γεγονός ότι με την ύπαρξη 2 εμβολιαστικών γραμμών και τη δημιουργία νέων (σύνολο 7) δεν είναι δυνατόν ο εμβολιασμός να υποστηριχθεί αποκλειστικά από το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης επικουρικού προσωπικού ούτως ώστε οι εμβολιαστικές γραμμές να υποστηρίζονται από τουλάχιστον 2-7 γενικούς ιατρούς, 7 νοσηλευτές και 2 διοικητικούς για τον καλύτερο προγραμματισμό των ραντεβού. Σημαντική είναι δε και η στελέχωση του νοσοκομείου με θέσεις ειδικοτήτων ψυχολογικής υποστήριξης καθοριστικής σημασίας απέναντι στην ψυχολογική πίεση που γέννησε η πανδημία.
Μετά το θέμα του εμβολιασμού η συζήτηση πέρασε στα οικονομικά ζητήματα και τις συνέπειες που προκάλεσε ο κορωνοϊός και συγκεκριμένα στον χώρο του εμπορίου. Ο κος Σπυρόπουλος, ως πρόεδρος του εμποροβιομηχανικού συλλόγου αναφέρθηκε στα πολυποίκιλα προβλήματα που προκάλεσε στο εμπόριο η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας και στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης από την κυβέρνηση ακόμα και στα ζητήματα των ηλεκτρονικών τιμολογίων και της επιδότησης της εργασίας στις επιχειρήσεις. Πράγμα που στηρίχθηκε και από τον πρόεδρο και γραμματέα του εργατικού κέντρου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή και στην επιτακτική ανάγκη μείωσης αυτού.

Πέραν αυτών των βασικών ζητημάτων έγινε αναφορά και σε σωρεία άλλων θεμάτων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται: στη δημιουργία του βιοτεχνικού πάρκου και στην υλοποίηση σημαντικών συνδέσεων τοπικών περιοχών με την κατασκευή των κατάλληλων οδικών δικτύων. Τέλος ο κ. Καραγκούνης αφουγκραζόμενος τα όσα ειπώθηκαν δήλωσε στους παρευρισκόμενους φορείς την ικανοποίηση του όσον αφορά την επιχείρηση του εμβολιασμού αλλά και την εν γένει στήριξή του προκειμένου τα προβλήματα των κλάδων που αναφέρθηκαν να λάβουν της απαραίτητης προσοχής από τους αρμόδιους φορείς και να επιτευχθούν άμεσες και πρόσφορες λύσεις. Ανέφερε δε, πως η κυβέρνηση ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δίπλα στους εμπόρους μέσω των διάφορων επιδοτήσεων και θα εξακολουθήσει να είναι μέχρι να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα.